Разрешиха да се направи хотел на място, дарено в Боровец

Във връзка със заявление от Даниела Стоименова Йорданова, относно разрешаване изработване на проект за подробен устройствен план – план за застрояване на поземлен имот по кадастралната карта на Самоков в  Боровец на сесията си през месец май Общински съвет одобри представеното задание за изработване на ПУП-ПЗ на поземлен имот в Боровец с корекция за обособяване на „Рекреационна устройствена зона — Ок” с показатели: плътност на застрояване – до 25 %, коефициент на интензивност – до 1, минимално озеленяване – 50 %, височина на застрояване – до 4ет., до 12 м за изграждане на хотел.

Съветници по време на сесията поискаха пояснения. Шефът на Постоянната комисия по устройство на територията Емил Николов поясни, че става дума за дарения имот от Общината преди десетина години  на Ивайло Йорданов, намиращ се срещу БЧК.

„Минало е и на Обществен съвет, занижиха се показателите по ОУП. На триъгълника в гората, в момента там се използва като паркинг“ – каза още Николов. „Намира се от хотел „Рила”, по посока хотел „Флора” от лявата страна. Това, което е гласувано тук в Общинския съвет е „златния триъгълник”, съвсем друг имот. Не влиза, това е зад детската градина на „Бороспорт”“ – поясни Емил Николов.

„Ако не бъркам, и Вие бяхте в този Общински съвет, когато се гласуваха тези две места за дарение – на г-н Йорданов и на г-н Георги Янакиев“ – припомни риторично съветникът Александър Боев. След гласуване предложението на ПК бе пирието.

Преди години темата с даряването на имотите предизвика голям обществен интерес. Георги Янакиев беше заявил, че иска да прави параклис в Боровец, затова му е нужен имот, който му бе дарен. Освен параклиса, бе направен и хотел в близост до параклиса.