Протест в Самоков. Забраниха на политиците да се качват на площадната сцена

100_5472От години площадът в Самоков не бе събирал стотици хора. Изключение правят случаите по време на празници, когато чалгата и кичът привличат ромската общност в града. Този път обаче цигани не дойдоха и самоковци се питаха: „Къде са циганите, защо не протестират заедно с нас срещу емигрантите. Те идват на площада, само когато им се осигурява чалга и им дават помощи и кебапчета” – коментираха днес самоковци.

Те аплодираха Рени Мутафчийска, която организира протеста и още в началото заяви, че няма да допусне политици да го използват за предизборен пиар. Така някои овластени от Самоков си остаха по местата в тълпата, в първите редици до хората със знамена и не взеха думата. На сцената от представителите на властта се качи единствено кметът на Самоков Владимир Георгиев, който междувременно даваше по телефона интервю за радиото, а по-късно застана и пред камерите на няколко национални телевизии.

След химна на България думата взе Рени Мутафчийска:  “Казаха ни, че в Софийска област няма да има бежански центрове, но информацията не беше категорична. Затова днес сме тук – срещу евентуалното настаняване на бежанци в Самоков. Опасността тихо приближава към домовете ни. Ние не сме ксенофоби. Бихме подали ръка на нуждаещи се. Но ние искаме да бъдем питани от всеки, който има планове за нашия дом” – заяви Рени Мутафчийска.

Кметът на Самоков Владимир Георгиев заяви, че ако го попитат за позицията му, ще каже, че самоковци са заявили мнението си и не желаят да има бежански лагер в общината.

“Имало е огледи, но няма намерение за настаняване -бе казано от парламентарната трибуна. Тази инициатива за днешния протест е ваша. Ако някой по някакъв начин ме попита, ще ви потърся, за да вземем заедно решение. С днешния протест ние изразяваме категорично позицията си. Ще ви държим в течение и ние няма да вземем различно решение” – обеща кметът Георгиев.

Думата взе и известният с битката си срещу незаконните емигранти бургазлия Петър Низамов. Той сподели, че е подложен на натиск заради граждански арести, извършени от него и приятелите му на границата. “Видяхме, че група от незаконни мигранти навлиза. Те се опитаха да ни нападнат, удариха ме, но ги вързахме със свински опашки. След това показах клипа и започнаха атаките, за да ме спрат. Но това няма как да стане, защото ние го правим за България. Предателите се опитват по този начин да заплашат не само мен, а и останалите хора да не си изпълняват дълга. Не допускайте да се случи с вас това, което се случи на други места в България. Не допускайте тези хора да дойдат тук и да си изповядат шериата. Трябва да се борите, защото предателите са навсякъде. Трябва да станем братя и сестри, трябва да запазим това, което е наше. Ние протестираме срещу емиг100_5477рантите, но те са по-малкият проблем, защото по-страшни са предателите, които са ни продали. Те не са бежанци, това се икономически емигранти, само мъже, оставящи жените и децата си в страните си и дват тук, за да ни претопят. Искат да настанят тези мигранти в нашите лични жилища и те ще могат да правят с нас това, което правят в Западна Европа – те изнасилват жените и децата и това е нормално за морала им. И всеки, които се опълчи срещу тово е наричан ксенофоб и расист. А ние просто се борим за нашето бъдеще поколение да живее нормално. Ако не искате да се борите срещу това, отделете няколко стаи във вашето жилище и бъдете готови мигрантите да изнасилват, а полицията да не разследва, а да ви нарича расисти” – бяха част от думите на Низамов.

 

“Ние не сме ксенофоби. Ние живеем в Самоков, работим в Боровец и в Белчин и т.н. Работим с туристи, с чужденци и не сме нито расисти, нито ксенофоби. Но който иска да живее тук, трябва да научи нашия език и да живее като християнин. Ние не искаме да100_5479 режат глави, като във Франция, на нашите свещеници. Тези хора са с друга култура и изнасилването на жени и деца за тях е ежедневие. Това не са емигранти, те пресичат десетки държави. Това са хора, които искат в България да има бурки. Вижте какво стана в Западна Европа. Ние не искаме това да се случи в Самоков” – заяви от сцената Христо Машов.

Лили Шуманова предложи поделенията да й се дадат, за да ги превърне в Читалища и да помага за развитието на талантливите деца. “Живяла съм на границата, работила съм там и знам какво е това – това е нашествие, това не са емигранти. Наскоро пътувах в чужбина. В Сърбия и Будапеща няма забулени, а в София вече има много” – бяха част от думите на Лили Шуманова100_5480.

Думата взеха още Бойчо Стамболийски, Брат Киро и много други, които заявиха, че Самоков има и други проблеми, за които също трябва да има гласност и протести.

Анкета:

Какво мислите за протеста в Самоков?

Нели Попова: Моите деца са емигранти. И двете са с висше образование. Но не са отишли в тези страни по този начин, като емигрантите, за които говорим.

 

Димитър Попов: Не ги искаме тука. Малко ли са ни другите проблеми с циганите?

Снежана Иванова: За отбелязване е, че са се събрали толкова много самоковци. И то пратест, не за чалга концерт…

Любен Шарков: На площада няма нито едни циганин. Помощите са при тех, кебапчетата за изборите – също…Ние сме тук, защото сме готови да защитим земята си с кръв. Това не са политически емигранти, те са икономически, това е нашествие, за да няма християнство. Прогониха младите, искат да заселят тук бежанци и да ни претопят.

Стойчо Караиванов: Това е претопяване на България и на Европа.

Десислава Стоянова