Промени в Самоковска духовна околия. Отец Колев, Архиерейски наместник на Самоков, ще служи в Митрополитската църква

Промените са със заповед на Патриарха

„Ще кажа, че Бог е навсякъде, че всяка една енория носи своята лична собствена духовна красота и че там, където в сърцето човек усеща Божия призив, там да откликва на него“ – заяви отец Колев – Архиерейски наместник

Сред самоковската общественост се носят слухове и има различни версии по повод разместването на двама свещеници от Самоковска духовна околия. За да информираме обективно своите читатели, разговаряхме по темата с отец Михаил Колев – Архиерейски наместник на Самоков и с отец Георги Николов, който от първи април тази година служи в храм „Въведение Богородично“.

 

От първи април със Заповед на Негово Светейшество Неофит Митрополит софийски и Патриарх български е извършено преназначаване на Протойерей Михаил Колев от храм „Въведение Богородично“ в Митрополитския храм „Успение Богородично“, а свещеник Георги Николов от Митрополитската църква ще служи в храма в Долна махала. Мотивът за промяната е статутът на Митрополитския храм, който е знакова църква за институционалността на Софийския митрополит още от времето на Българската екзархия. Тази традиция е наложила Архиерейските наместници на всяка духовна околия да бъдат назначавани за служение или в Митрополитските църкви, или в централните храмове за по-добрата духовна и обществена комуникация между вярващите и съответния митрополит.

Отец Колев, Вие преди доста години поехте Долномахаленската църква, както я знаят самоковци. Колко години бяхте там?

-13 години бях там. И аз, и отец Георги поехме храмовете си в края на 2004г.-2005г.

Това първото Ви работно място ли беше?

-Не. Пет години бях председател на енорията в село Широки дол, след това бях председател на църковните настоятелства в Белчин и Клисура, бях свещеник и председател в село Говедарци на всички храмове там, председател съм в момента на Шишмановския манастир. Казвам го, за да подчертая, че служението на свещеника е нещо динамично. И че църковната власт изисква един свещеник на това място, на което ще бъде полезен и необходим. Не зная какво ще е след пет години на този етап Епархийската власт е разпоредила да бъда тук и да изпълнявам определени отговорности и служение. Ще моля Бог и ще се старая да бъде по възможно най-добрия начин.

Целият църковен екип ли се сменя в съответните църкви?

-Изискването на Патриарха е единствено по отношение на свещенослужителите. Те са председатели на църковните настоятелства. Останалите взимат решение за себе си, по своя преценка, както Митрополитският хор пожела да остане тук.

Вие направихте много за възраждането на Долномахаленската църква, когато я поехте. В какво състояние я заварихте преди 13 години?

-Всеки един свещеник, когато бива назначаван в един храм по всякакъв начин добронамерено и чистосърдечно ръководен от своята вяра в Бога се старае да довнася от себе си нови и хубави неща. Това е отговорност на всеки един свещенослужител. Ние сме надградили, сега може над нас да надградят. Ние пък имаме задължението да надграждаме тук.

Има ли нужда?

-Винаги има нужда да се работи за благолепието на храма, за добрата християнска проповед между хората и за доброто отношение. Ако не можем да надградим, поне да поддържаме доброто ниво.

Какво ще кажете на богомолците, които са свикнали да ходят заради свещениците в съответните храмове?

-Ще кажа, че Бог е навсякъде, че всяка една енория носи своята лична собствена духовна красота и че там, където в сърцето човек усеща Божия призив, да откликва на него.

 

Отец Георги: Служа на хората

 ralisprint

Отец Георги, с какви чувства поемате храма „Въведение Богородично“?

-Аз отивам да служа с вярата, която имам. И преди съм служил в храм „Въведение Богородично“. До 2004г. бях председател в него, след това ме пратиха в Митрополитската църква, когато се преодоляваше разкола и аз тук, в Самоков, се занимавах с тези проблеми. Мен ме бяха определили като председател да бъда в Митрополитския храм „Успение Богородично“. Тогава, ако си спомняте, през 2004г., месец юни, стана обединението, аз поех тази тежест върху плещите си и слава Богу мина всичко мирно. Тогава поех храма. Сега все едно нещо ми се откъсна от сърцето. Но отивам в другия храм с намерението, с огромното желание да служа, както досега. Ние сме слуги на хората.

Кое наложи промяната?

-Не знам, дойде ми като гръм от ясно небе. По принцип доводът, който пише в заповедта за назначаване е това, че Митрополитът има право да премества свещениците, където той пожелае. Това пише като довод.

В Самоков има слухове, че промяната е свързана с Вашия личен живот, вярно ли е това? 

-Не, няма такова нещо. Поводът е този, който ви казах. Митрополитът има право да премества и така се възстановява една практика отпреди години, Архиерейският наместник служи в Митрополитската църква.

Десислава Стоянова