Прекратиха правомощията на кметицата в Широки дол

Взето е решение за предсрочно прекратяване на пълномощията на Марияна Ръкльова като кмет на кметство с. Широки дол, Самоковско.

Марияна Ръкльова бе регистрирана като кандидат за кмет на кметство с. Широки дол, от листата на „ОБЕДИНЕН БЛОК НА ТРУДА БЪЛГАРСКИ ЛЕЙБЪРИСТИ“ и спечили на първия тур.

По имейл от ЦИК е получено писмо, с което е  изпратен по компетентност сигнал, в който се посочва, че М. Ръкльова – кмет на с. Широки дол е била собственик и управител на ЕТ „Марияна Ръкльова“, който не е бил заличен в предвидения едномесечен срок от полагането на клетва като кмет на кметство.

 ОИК-Самоков е уведомила Марияна Ръкльова за полученото писмо и за възможността да направи писмено възражение пред комисията в тридневен срок, считано от получаване на уведомлението. В срока за възражение, на 18.07.2024г., по пощата  е изпратено възражение, постъпило в ОИК Самоков на 22.07.2024г.

Във възражението Ръкльова заявява, че действително е имала регистриран ЕТ, който не е извършвал търговска дейност след 20.09.2010г. На 15.11.2023г. е сключила предварителен договор и на 07.03.2024г. се е разпоредила с търговското предприятие на ЕТ  „Марияна Ръкльова“, като го е прехвърлила на друго лице. Представя писмени доказателства за тези обстоятелства. Не се излагат твърдения за уведомяване на Общински съвет Самоков и ОИК Самоков за наличието на ЕТ или за предприети действия от Ръкльова в едномесечния срок по чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА.

Разпоредбата на чл. 41, ал. 1 от ЗМСМА забранява на кметовете на общини, на райони и на кметства, кметските наместници, заместник-кметовете на общини и на райони и секретарите на общини да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, да бъдат контрольори, управители или прокуристи в търговски дружества, търговски пълномощници, търговски представители, търговски посредници, синдици, ликвидатори или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата им. Целта на разпоредбата е да предотврати всякакви възможности за възникване конфликт на интереси и злоупотреба с власт от страна на визираните в разпоредбата лица.

Същата изключва съвместяване на функциите на кмет на община или кметство с извършване на търговска дейност и с представителни и управленчески права в търговски дружества. Изискването е строго формално, валидно е за целия период на мандата и е продиктувано от волята на законодателя да изключи всяка потенциална възможност за конфликт на интереси и злоупотреба със служебни права.

В този случай нормата на чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА разписва, че в едномесечен срок от полагане на клетвата, т.е. на встъпване в длъжност, лице, което осъществява дейност или заема длъжност, посочена в ал. 1, следва да предприеме необходимите действия за прекратяване на дейността или за освобождаване на заеманата длъжност и да уведоми писмено за това председателя на общинския съвет и общинската избирателна комисия. Или за да бъдат изпълнени изискванията на чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА е необходимо: 1. лицето да предприеме необходимите действия за прекратяване на дейността/ освобождаване на длъжността, визирани в ал. 1; 2. да уведоми писмено за предприетите действия председателя на общинския съвет, и 3. да уведоми писмено за предприетите действия общинската избирателна комисия. Законовите предпоставки по тази разпоредба са кумулативни.

Неизпълнението на изискванията на чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА води до предсрочно прекратяване пълномощията на кмета според изричната разпоредба на чл. 42, ал. 1, т. 5 от ЗМСМА (при изпълнение на процедурата по чл. 42, ал. 3 и ал. 4 от ЗМСМА).

Доказателствата сочат по несъмнен и безспорен начин, че към датата на полагане на клетва, т. е. към началния момент на възникване на мандата Ръкльова все още е имала регистрация като ЕТ „Марияна Ръкльова“.

Решението може да се обжалва от заинтересуваното лице и/ или от ПП „ОБЕДИНЕН БЛОК НА ТРУДА БЪЛГАРСКИ ЛЕЙБЪРИСТИ“ или от упълномощени от тях лица,  по реда на чл. 459 от Изборния кодекс пред АССО в седмодневен срок от обявяването му.