Помощ за бедстващи щъркели

Във връзка със зачестили сигнали за бедстващи щъркели от Министерството на околната среда и водите обясняват, че като цяло застудяването от последните дни не е опасно за този вид птици, които не мигрират на юг заради студеното време, а заради храна.

Експертите обясняват при какви признаци и обстоятелства птиците са в опасност и дават важни съвети как да помогнем на безпомощни птици.

Гражданите, намерили птица от видя бял щъркел в безпомощно състояние в населените места или в близост до тях, трябва да потърсят помощ на „зеления“ телефон на съответната Регионална инспекция по околна среда и води (РИОСВ), да сигнализират в горските стопанства или в съответната община.

Въпреки по-студеното време в последните дни достъпът до храна не е проблем за тях, водоемите не са замръзнали и като цяло няма съществена опасност за птиците.

Опасно би било само, ако птицата е с обледенени и замръзнали крила. В този случай има нужда от помощ, обясняват експертите.

Важно е да се знае, че щъркелите, както повечето птици, мигрират на юг не заради студеното време, а заради оскъдната храна. Всъщност те извършват хранителна миграция. Те се хранят с дребни влечуги, гризачи и насекоми.
Белият щъркел (Ciconia ciconia) e защитен вид, включен в Приложение №3 към чл. 37 на Закона за биологичното разнообразие.