Подпомагат таксиметровия бранш с компенсации от държавата

На сесията си през месец декември съветниците взеха решение за подпомагане на таксиметровия бранш.

Общински съвет даде съгласие данъчно задължените лица да заплащат годишния данък върху таксиметров превоз на пътници за 2021 г., определен в Наредбата за определяне на размера на местните данъци на Община Самоков, намален с разликата между размера на определения годишен данък върху таксиметров превоз на пътници за 2020 г. и минималния годишен размер на данъка по чл. 61ф от Закона за местните данъци и такси от 300 лв. Издаденото разрешение по чл.24а, ал.1 от Закона за автомобилните превози се получава след заплащането на данъка.

Община Самокова във връзка с настоящото решение ще изготви искане до Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията за получаване на компенсация от държавния бюджет за намалението в приходите от данък върху таксиметров превоз на пътници в размер, определен въз основа на броя на автомобилите, за които е издадено разрешение за извършване на таксиметров превоз на пътници през 2021 г., умножен по разликата между размера на годишния данък върху таксиметров превоз на пътници за 2020 г., определен в Наредбата за определяне на размера на местните данъци на Община Самоков и минималния размер на данъка по чл.61ф от Закона за местните данъци и такси от 300 лв., като се отчита чл.61ч от същия закон.

За прилагането на тази помощ не са необхидими допълнителни разходи по общинския бюджет, защото намаляването на приходите, ще бъде компенсирано от държавния бюджет.

Решението на ОбС – Самоков е според действащото законодателство на Европейския съюз.