ПАМЕТ И ПОУКА СЛЕД ТРАГЕДИЯТА С „КУРСК“!

Каменна чайка с разперени криле върху черен гранитен блок на Серафимовското гробище в Санкт Петербург напомня за загиналите руски военни моряци в Баренцово море при инцидента с ядрената подводница “Курск” на 12 август 2000 г. Двадесет години изминаха оттогава. Причината за трагедията е известна: съчетание от руска военнотехническа некадърност и маниакалността на руския президент, който отхвърля предложението на държави с традиции в спасителни операции от този тип като Норвегия, Великобритания и САЩ, да окажат своевременно помощ. Те са могли още ден след аварията да извадят на повърхността подводницата и тогава жертвите са щели да бъдат много по-малко. Истината е, че загиват 118 офицери, матроси и цивилни специалисти!

Ако две години по-късно, при терористичния акт в театъра на Дубровка в Москва, медицинските екипи са знаели какъв е вкараният във вентилационната система бързодействащ отровен газ, жертвите също са щели да бъдат далеч по-малко. Защото само петима от загиналите тогава 130 души са убити от проникналите в сградата терористи.

Руската некадърност е пословична. Тя и днес е на мода, включително и у нас главно сред зле образовани млади хора, някои от тях изживяващи се като „протестъри”, както и сред политически шмекери, също имитиращи протестърство. Всъщност, всички те искат да върнат лошото в нашия живот – руското.

Тази сутрин някакъв ненагледен образ пред Ректората призова русофилите да участват активно в протестите срещу правителството, което закупи Ф-16 и се опитва да ни направи членове на еврозоната. А за русофилите това е заплаха – губи им се рублата. Така за пореден път пада маската на руската хибридна операция, която тече в момента у нас и зад която стоят крадливи български олигарси. Затова и от мен един доброжелателен съвет: не вярвайте на Румен Радев и не си поставяйте руска ваксина срещу Covid-19

Алекснадър Йорданов, фб