Отворено писмо по повод загиналия в лавина Бобо

Както повечето от вас вече са разбрали, на 24.01.2020 г. при лавинен инцидент на западния склон на вр. Тодорка в близост до ски курорт Банско, при лавинен инцидент, загина едно от слънчевите момчета на българския фриирайд – Бобо.

Отраснал с и посветен на зимните спортове, Бобо бе един от най-добрите млади фриирайд скиори на България. Натрупал много опит за крехката си възраст, през последните години той ни радваше с изключителни успехи на национални и международни състезания.

Скърбим и изказваме най-искрени съболезнования на роднини и приятели.

С ужасна тежест трябва да се разделим с Бобо. Както повечето от вас знаят, в неделя (24.01) Борислав загина в лавина в един от Бъндеришките улеи. Шокът от случилото се е огромен и още ни е трудно да преработим случилото се.

Инцидентът, както винаги в подобни ситуации, стана водеща новина на всички медии. Причината да публикуваме нещо по въпроса чак сега е проста и тя е, че е необходимо време да сме в горе-долу адекватно състояние, за да формулираме няколко думи. Съвсем отделно, при подобни лавинни инциденти е нужно много време за анализи и изясняване, някои от нас до късно вчера още бяха на мястото на инцидента. Всички детайли няма как да станат ясни в момента, но е нормално да има някои грешни информации в медийното пространство. Нашата молба към медиите, с които бяхме в контакт, докато ние буквално горяхме в движение, е да имат професионализъм, търпение и малко емпатия към случилото се. Защото то не трябва да е повод за евтини сензации и рейтинг, а е един трагичен инцидент, който е изключително тежък за хората, които бяха с него този ден в планината, за близките и най-вече за семейството на Борислав. Благодарим на тези, които проявиха тази малка човещина.

Бобо беше един изключителен талант, с огромна мотивация да се развива във фрирайд ските и не само. Въпреки крехката си възраст бе натрупал много години опит в необработените терени и изключителни успехи на международните състезания на Freeride Junior Tour, с които ни радваше през последните години, като част от отбора ни. Страстта му към този спорт го отведе до върха на стълбичката в някои от най-големите състезания в Европа и постигна успехи, с които всеки би се гордял и считал за сбъднати мечти. Бобо имаше тази черта – смелост да преследва мечтите си и уменията да ги постигне.

Преди всичко Бобо ще остане в сърцата ни с вечната си усмивка, шегите и страхотните споделени моменти на чисто щастие и радост в планината.

Винаги ще си с нас Бобец!