На 6 .01. 1878 г. умира от тиф в един от затворите на Цариград Станислав Доспевски

На 6 януари 1878 г. умира от тиф в един от затворите на Цариград Станислав Доспевски (истинско име Зафир Зограф), който е син на Димитър Зограф и племенник на Захари Зограф.

Представител на Самоковската художествена школа и един от най-значителните възрожденски художници и иконописци. Доспевски е един от първите българи с академично художествено образование. Погребан е в гръцки гробища на Егру капу в тогавашната турска столица. 6 януари 2020 г., понеделник.

Станислав Доспевски е роден на 1823 г., 3 декември в Самоков. Той е първият академичен художник от самоковската иконописна школа – един от основоположниците на портретната живопис в България. Баща му е Димитър Зограф, брат на Захарий Зограф. Станислав учи в родния си град, а заедно с баща си и чичо си, след 1833 г., рисува в Рилския манастир.

През 1851 г. заминава за Русия. В Москва учи скулптура, живопис и архитектура в художественото училище. През 1853 г. започва обучение в Петербургската художествена академия, която завършва през май 1856 г. със сребърен медал. Същата година се прибира в България. През 1857 се жени в Пазарджик, където окончателно се премества да живее след 1860 г. Домът му, там, днес е къща-музей.
Икони рисувани от него се намират в Пазарджик, София, Пловдив, Преображенски манастир и др. Доспевски е арестуван от турската власт 1877 г. в пловдивски затвор. Преместен е по-късно в Цариградския затвор, където умира през 1878 г.

След завръщането си в България се преименува на Доспевски и става родоначалник на светския реалистичен портрет. Живее в Пазарджик, но продължава да рисува в Пловдив. Парвнучка на Станислав Доспевски е преводачката Нели Доспевска.