„Музеят – възможен и невъзможен“ с представяне във вторник

Каним ви на представянето на книгата „Музеят – възможен и невъзможен. Предизвикателства на масовата култура, стратегии на пазара и носталгично помнене на миналото“ с автор Николай Папучиев.
Събитието ще се проведе на 19.02.2019 г. от 17.00 ч в зала 19 на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, ул. „Московска“ 6А (Княжеския дворец). Организирано е от издателство „Кралица Маб” и Научната група на Националния етнографски музей.

Насочено е към изследователи в областта на музеологията, културното наследство, както и към широка публика, доколкото анализираната тематика и възможните анализи и дебати са свързани с проблеми на музеализацията, паметта, културата, музейните разкази и мястото на социализма в музейните експозиции.

Книгата ще бъде представена от проф. Николай Аретов и гл. ас. д-р Иглика Мишкова. Авторът ще представи видеопрезентация по темата на труда, която да стане основа за професионален разговор за музеите днес.

За изданието:
Как вещите от миналото се превръщат в ценно материално наследство? Какво се случва с него и как функционира то в условията на съвременната култура? Какво правят музеите, галериите и отделни частни колекции, за да участват в конструирането на исторически проверен наратив за преживяното? Как места за забавление – като ресторанти и барове – се превръщат в пазарни агенти, опериращи с носталгичното чувство по още незавършилото минало? Това са едни от най-важните въпроси, които задава изследването, полагайки ги в контекста на формиране на групови идентичности в периода след 1989 г. Проблемите на колективната памет в условията на съвременната масова култура, носталгията и различните пазарни стратегии, опериращи с артефактите от миналото, са анализирани през частните интереси и общите политики за охрана на културното наследство.

От организаторите