Летните пожари нанесоха щети

Усложнена е пожарната обстановката на територията на общината – съобщиха огнеборците. Ежедневно поради трайното засушаване и високите летни температури, екипите гасят пожари, които възникват предимно следствие небрежност.

Голям пожар имаше в събота, на 30 юли, в местността около Опитната станция над Самоков. Огънят е тръгнал в резултат на проявена небрежност, може би хвърлен фас от пътуващите по пътя Самоков -Боровец автомобили, са пламнали сухи треви и растителност. Огънят се е разраснал много бързо и е имало опасност да обхване намиращия се в близост земеделски блок с ръж, зад който е гората.

Фронтът на пожара е бил над един километър, предизвикал е много сериозно задимяване, което е създало и допълнителна опасност от възникване на пътно-транспортни произшествия заради намалената видимост. За овладяване на ситуацията са включени допълнителни сили – екипи на пожарните от Самоков и Боровец, служители на Държавното горско стопанство, на Опитната станция, дори и доброволци с лопати.

За радост има направени пътища до земеделските имоти в района, което позволило безпроблемен достъп на техниката. Гасенето на огъня е продължило няколко часа – от 12,30 до 16 часа, но в крайна сметка огънят е овладян, без да засегне горски територии. Изгоряли са между 50 и 100 дка сухи треви. Поради влажната пролет, растителността е силно избуяла, което прави горивното натоварване голямо.

Паленето на сухи треви и растителност са ежедневни – в петък огнеборците са гасили пожар в района на хижа „Вада“, където са горяли отпадъци. В събота вечерта е имало второ запалване в землището над Самоков, но е хванато навреме и пораженията са минимални.

В неделя също е имало запалвания – по пътя към „Самел“, в двора на бившето предприятие „Родопа“, както и в землището на село Драгушиново. Пожарите са овладени своевременно.

От Районната служба по пожарна безопасност призовават ползвателите на земеделски земи да следят редовно имотите си, тъй като често огънят тръгва от крайпътните канавки, заради хвърлени фасове и бързо се разпространява в обработваеми и необработваеми площи.