Късата памет за Супер Боровец и клакьорите му

Напоследък отново се заговори за Супер Боровец. Говоренето и аплаузите напомнят за случилото се преди години. На сесията през юни, когато съобщиха официално, че ще бъдат дадени на Общината 2 милиона за компенсация на загубите и липсите от проекта, имаше не само доволни изражения, но и аплодисменти. Точно това се случваше и когато се обсъждаше проекта на дружеството “Рила – Самоков 2004”г. – имаше ръкопляскания дори от специални клакьори, които трябваше да подпомогнат фасоните на лицемерие и демагогия, с които се бяха издокарали овластените, да изглеждат приемливи и убедителни. Хората, включително и самоковци трябваше да повярват, че Супер Боровец се прави, за да няма безработица. Властта взимаше решения, правеше срещи, рекламираше своя продукт. “Как, нима някой може да се съмнява в Симеон Пешов и ГБС, а в Кюлев – известният бизнесмен, а в добрите намерения на местната власт!? Това може да го правят само едни малумници” – течеше приказка из града и страната. После обаче се оказа, че Кюлев бил публично убит на правителствения булевард заради бизнес интереси и връзки с лоши хора.
Ден след убийството му Общинският съвет и администрацията взеха решение за промяна в устава на дружеството. На октомврийската сесия през 2005г. съветниците, след докладна на тогавашния кмет, Николов, взеха решение да увеличат апортираните имоти. Първоначално бяха апортирани 807дка, после се добавиха още 1 200дка, за да станат общо 2 000дка. Това, по думи на властта, стана по желание на Симеон Пешов и Кюлев, които заявили, че искат по-голяма територия, за да ръзгърнат възможностите си. Сесията се проведе ден след убийството на Кюлев.
Съветникът Георги Димитров предложи да не се приема с одобрително решение докладната на кмета за увеличаване капитала на дружеството след допълнителния апорт. Неговото предложение бе гласувано поименно. Само съветниците Александра Балабанова, Огнян Милев, д-р Николай Димитров и Васил Благоев не гласуваха със “За” докладната на кмета. Всички останали, с изключение на двама – трима отсъстващи, подкрепиха предложението и имотите станаха 2 000дка, при апротна цена 3.70лв./кв.м. Според специалисти реалната цена на такива имоти е 624евро/кв.м., дори отива към 700 евро. С решението от 2005г. октомври месец желанията на неколцина души и техните приближени се узакониха от самоковския Общински съвет. Непаричната вноска на Общината в дружеството се равняваше на 7 379 000лв. Имоти, апротирани в дружеството, бяха оценени като ниви и ливади, т.е. земеделски земи, въпреки че са общински горски фонд.
“….-Дайте прогноза, г-н Димитров, за бъдещето на дружеството?
– Ще мине време и ще бъде забравено, че дружеството “Рила – Самоков 2004” е било създадено да ликвидира безработицата. А Общинана ще остане да си чака своя дивидент” – това бяха част от думите на съветника Георги Димитров през 2005г., в интервю за в.”Седмица”.
Десислава Стоянова