Кметът на Райово Васил Васов поиска такси от сергиите на селския събор

В събота на селския събор в Райово десетки сергии наредиха пластмасови колички, шмайзери, пистолети, патета, перуки и кукли. До скара – бира се шарнаха люлки и замириса на пържени понички. Целият този селски панаир бе уважен от десетки самоковци, които се забавляваха в съботната вечер заедно с местните. Селото е рождено за видни личности, които измешаха капи с редовия райовец.

Кметът на селото Васил Васов обаче поиска такса от сергиите.

Търговци ни показаха квитанции и споделиха, че сумите зависят от наетата площ, варират от 4 до 20лв. най-много. Не на всички места, на които слагали сергии, им искали такса. Най-големи суми държали съборите в Рожен, Предела, Бузлужда. В Рожен излизало доста скъпо да се плати наем за понички в размер на 2 бона и сумата била непосилна. Търговците не бяха сърдити за събирането на такса, защото им даваха документ. Пред сайта „Самоков инфо“ те предположиха, че събраните пари ще се дадат на тези, дето чистят след селския панаир или на готвачите, приготвили вкусната празнична манджа, макар че Община – Самоков отпуска средства на селата за подобни мероприятия и те са заложени в културния й календар.

Потърсихме за разговор  кмета на село Райово Васил Васов. В познатия за него стил той отговори, че не е работа на репортери да се интересуват от парите, които събира. По принцип може и да е прав, особено ако става дума за пари в личния му бюджет, но е любопитно дали отговорните интитуции биха били на същото мнение, след като документите, които се дават на търговците, носят не какво да е, а печатът на кметство Райово.

Десислава Стоянова