И „Шаварите“ на холандеца край Самоков ограбен и разбит

Преди часове холандецът, собственик на „Шаварите“, съобщи огорчен, че е ограбен и разбит красивия му обект. Както е извастно, става въпрос за първия частен резерват в България, който беше наистина уникално място. Миналата година медии писаха за него следното:

„През годините мястото бе съзнателно занемарено и запуснато. Но точно когато си мислихме, че всичко е обречено на разпад и тотално заличаване, се появява един холандец, който е готов на много, за да спаси българската природа. И най-вече местността край устието на Искър.

Когато Патрик Смитьойс попада в местността Шаварите, той буквално е потресен… От това, че подобно райско място, същински оазис с най-забележителната екосистема в околностите на столицата ни, може да е оставено от държавата и хората на произвола на съдбата. Да се руши, замърсява и чезне с всеки изминал ден все повече и повече…

 Ще се опитам накратко да ви разкажа предисторията на това, как 600 дка сметище за строителни отпадъци се превърна в резерват. През 90-те години рибарското селище „Шаварите“ е приватизирано за шепа жълти стотинки от български „бизнесмени“. Препродадено е през 2006 г. с няколко хиляди процента печалба на група чуждестранни инвеститори. В началото те предвиждат да направят огромна ваканционна база и да застроят мястото край язовира. Да превърнат изключителната българска природа в място за печелене на пари.

Няколко години по-късно двама от инвеститорите се отказват от плана. Слава богу, проектът не се осъществява. И тук идва щастливата развръзка за нас и за страната ни. На тяхно място в дружеството влиза Патрик Смитьойс. Той успява да убеди останалите съдружници, че бизнес интересите трябва да останат на заден план и че най-важното нещо е да се спаси и възстанови уникалната природа на Шаварите.

Създаден е гр53563460_1179082455635505_6640262234117242880_nандиозен екопроект, част от който вече е изпълнен, но има още какво да се направи. Патрик Смитьойс и колегите инвеститори от Холандия решават, че подобна красота и такова разнообразие от растения, птици и други животни не е честно да останат скрити от очите на българските любители на природата. Те взимат решение да изградят детски лагер в хармония с резервата. Идеята е малчуганите да могат свободно да се разхождат из великолепния парк и да научават нови и интересни факти за местната флора и фауна“….

Преди дни Патрик намира погром в имота си, в който посрещна десетки деца с родителите им и с учителите им…

„За моето голямо съжаление през уикенда са обрали нашия детски лагер “Шаварите кемп” на язовир Искър. Всичко което представлява някаква парична стойност е най-нагло натоварено в един камион. Даже са ни свалили соларите от покрива!! Косачки, генератори, инструменти, трактор и прикачен инвентар – всичко…

Най-емблематичното нещо което беше открадено, е едно тракторче „Хонда“ на 35 години. Със сигурност има само една такава косачка в България. Ако знаете къде се намира, моля пишете на лични“ – написа във фб ограбеният холандец, дошъл в България и направил резерват край Самоков…

Коментарът оставяме на читателите…