Жестоки катастрофи на пътя за Ихтиман

Продавачи на килими останаха без возилото, с което си изкарват хляба. Причината е и у водача, който бързал да стигне по-бързо до тържището, но и в лошия път, за който институциите бездействат и не е ремонтиран. Оцелелите в катастрофата и техни близки, след като се окопитиха от кошмара, започнаха да вадят килимите от преобърнабото се возила. За да се стоплят, бяха запалили огън в близост до мястото на драмата.

Две катастрофи станаха на него вчера вечерта и затвориха движението. И при твете важи приказката – лоша комбинация от лоши шофьори, лош път и лош атмосферни условия. Полицаите си вършеха работата, но и помагаха на пострадалите. Заедно с други шофьори и пътуващи по трасето на ръце качиха пострадалите коли на колата за пътна помощ. Единстивената добра новина на абсурдния и драматичен роден фон е, че няма умрели.

 

През сълзи потърпевшите споделиха пред сайта „Самоков инфо“ Шосето е осеяно с кратери. Ще си търсим правата от Община Самоков по отношение на поддържането и ремонта на общинските пътища и Агенция „Пътна инфраструктура” – за републиканските пътища.

 

Лек автомобил“Фолксваген Голф“ с двама руски граждани Юри Гращенко и Нели Гращенко –съпруг и съпруга, катастрофираха на пътя Самоков- посока Ихтиман вчера следобяд. Водачът на автомобилът Юри Гращенко заради несъобразена скорост е изгубил контрол над автомобила, навлязъл в насрещната пътна лента и се блъснал в ТИР. Двамата Юри и Нели Гращенко са били на почивка в България за  7 дни. Автомобилът е взет от Софийска фирма под наем. 

От МВР съобщиха, че сигнал за ПТП-то е подаден на 12 май около 15.30 часа в РУ- Самоков  При огледа на местопроизшествието е установено, че на десен завой лек автомобил „Фолксваген Голф“ с водач Юри Гращенко е навлязъл в насрещната пътна лента и се е блъснал странично в движещия се  по нея „ТИР“- влекач с полуремарке. Двамата водачи са изпробвани с дрегер, който отчел отрицателни резултати. Пострадала е пътничката от лекия автомобил, Нели Гращенко. След медицински преглед тя е била освободена. Полицията предполага, че причината за катастрофата е движение с несъобразена скорост по мокър и хлъзгав  път, поради което водачът е изгубил контрол.

30 минути по-късно също е подаден сигнал в РУ-Самоков за самокатастрофирал водач на МПС с осем пътници. Около 16 часа в РУ- Самоков постъпил сигнал за втори пътен инцидент на пътя от Ихтиман. Извършен е оглед на местопроизшествието. Изяснено е, че вследствие на движение с несъобразена  скорост, на ляв завой лек автомобил- микробус  „Форд Транзит“с водач Митко Караджов от Кърджали  е загубил контрол над управлението, в резултат на което автомобилът се е преобърнал вляво от пътя. Пострадали са само водачът, Митко Караджов- с гръдна травма и негов спътник, Жеко Марков- с фрактура на ключица, настанени за лечение в МБАЛ- Самоков , без опасност за живота им. Водачът е тестван за употреба на алкохол; резултатът му е отрицателен.

Привечер 6 души изплашени и мръзнещи, се вайкаха около микробуса, обърнат странично и забит в дърво. Близки на пострадалите споделиха:„ Ние сме търговци, продаваме килими по градовете да изкараме по някои лев. Мизерия страшна. Това е държава, която убива хората. Шосето е под всякаква критика, осеяно е с кратери. Макар че заплащаме винетни такси за преминаването по републиканските пътищата на територията на страната, пътищата продължават да са осеяни с многобройни дупки, които всеки ден се налага да заобикаляме, ако можем, разбира се. Поставя се въпросът, можем ли да искаме от собствениците на пътя, които събират тази такса, да изпълнят своето задължение и да осигуряват своевременно ремонта и поддържането на пътищата. Софийска област е известна с отвратителното състояние на пътищата си. Самоковска община – също. Ако сте пострадали в резултат на дупка на пътното платно или върху автомобила ви са нанесени имуществени вреди, то тези вреди подлежат на обезщетяване от собственика на пътя или от задълженото да поддържа и ремонтира пътя лице. Ще си потърсим правата. Това са съответната община в случая, Община Самоков, по отношение на поддържането и ремонта на общинските пътища и Агенция „Пътна инфраструктура” – за републиканските пътища. Доре, че Бог беше с нас, та не допусна  жертви.“

По двата случая са образувани досъдебни производства.Пътниците в микробуса