Д-р Светлин Николов: Обезпаразитяването е важно за живота на кучетата и котките

Поканихме за разговор д-р Светлин Николов от ветеринарна клиника „Рила Вет“, за да сподели с читателите ни своите виждания по актуални теми, свързани с профилактиката и доброто здравословно състояние на котките и кучетата. До какво водят таблетките срещу разгонване, защо е важна кастрацията и кои са новите начини за предпазване от паразити – можете да прочетете в интервюто с д-р Светлин Николов.

Д-р Николов, време ли е вече за обезпаразитяване на домашните любимци?

-С повишаване на температурите, кръвосмучещите насекоми се събуждат от хибернация /зимен сън/, и си търсят гостоприемници. Когато температурите са над 5 градуса, кърлежите и бълхите са активни в терсене на топъл гостоприемник. Животните са с по-висока темпертура от човешката и бълхите лесно ги откриват. Затова през пролетта е препоръчително да започне профилактика срещу външни паразити. Както е известно, те са носители на заболявания.

При котките има риск от хемобартонела – това е векторно предавано заболяване, вътреклетъчно, води до анемия. При него има разнообразна симптоматика и може да остане скрито дълго време.

При  кучетата тези заболявания са повече. Те са застрашени от ерлихиоза, анаплазмоза, бабезиоза, лаймска болест и лайшмсниоза  –  всички са векторни заболявания и организмът може да ги носи с години без клинична изява. При срив на имунитета, стрес или друго заболяване, се отключват, животните се разболяват от анемии, влошава се общото им състояние.

Препоръчвам собствениците да са бдителни. Ако са намирали кърлежи в кучетата и забележат, че са станали летаргични, отказват храна, ако са отпаднали – при такава симптоматика, трябва да се потърси помощ от ветеринарен лекар, за да се направят кръвни изследвания. Има и бързи тестове за антитела. С капка кръв тестът става за 10 минути и може да се диагностицира. Кръвните изследвания също отчитат проблема. С тестовете ветеринарят може да диагностицира,а за всяко заболяване лечението е различно.

За профилактиката, която е важна, за да не се стига до нужда от лечение, на пазара има много продукти за кучета и за котки.

При котки, освен конвенционалните  таблетки, които са по-познати, има и нови, комбинирани, лесно се поставят от собствениците след консултация с ветеринар.

 При кучетата са още по-разнообразни възможностите за обезпаразитяване – за вътрешни паразити – таблетки, които действат само на глисти и тении, плюс новите – комбинирани препарати, които действат на дирофиларията. Това заболяване преди години се срещаше само в топлите страни и се водеше екзотично за България. С изменението на климата в по-топлите райони, вече се среща и тук, включително в София, както и в Самоков. Затова е хубаво да се профилактира.

При кучетата, освен профилактика за вътрешни паразити, е хубаво да се прави и профилактика за дирофилария – това е един сърдечен паразит. Предава се при ухапване от комар. 

Относно външното обезпаразитяване има много разнообразни продукти. Конвенционалните пипети, които са от много време на пазара, действат, но са по-стари като генерика и доста голяма част от паразитите са резистентни към тях. Освен това, лекарствената форма на тези препарати, не е много удачна за кучета, които живеят вътре, които се къпят, защото така се отмива препарата. При всяко мокрене, ефективността намалява.

Удачен вариант са каишките против паразити. Те отделят вещество, което ги отблъсква.

Най-иновативното средство, последно поколение в профилактиката за външни паразити, са таблетките. Активната съставка прави депо в организма и при захапвне, паразитът, който всмукне кръв, се натравя. Има такива таблетки с действие 1 месец и с удължено действие до 3 месеца.

При котките таблетките са само за месец, защото метаболизмът при животните е различен.

През пролетния период, в който е влажно и топло, паразитите се чувстват добре и когато всъщност е техният пик, профилактиката може да се комбинира – с таблетка и с каишка. Счита се, че каишката е повърхностно активна, има отблъскващ ефект, но ако даде пробив, действа таблетката.

Градската част и парковете се обработват срещу паразити, но местата в близост до дивата природа, където пасат селкостопански животни, са рискови.  Както е известно, селскостопанските животни са инкубатор за паразитите.

С правилна профилактика проблемът може да бъде избегнат. 

Има лечение на заболяванията, но за съжаление се диагностицират трудно. За стопаните ще е по-лесно и по-евтино, ако правят профилактика на домашните си любимци. Тези заболявания са смъртоносни, ако се закъснее с диагностиката и е минало доста време, в което животното е проявявало симптоматика. Успешно се лекуват, ако се диагностицират навреме, но много зависи и от възрастта на животното. Обикновено младите животни имат по –високи компенсаторни възможности и лечението при тях е по-сполучливо.

Необходима ли е ваксинацията?

-Разбира се. Не бива да се забравя и за ваксинацията. При кучетата вирусите, които са много смъртоносни са ганата и паровирозата. През пролетта и лятото са пиковете им, засягат обикновено малки кученца. Тези вируси са много устойчиви в околната среда. Паровирозата може да живее до 6 месеца.

За съжаление домашните кучета не са толкова устойчиви, затова е хубаво да се следи ваксинационния план. При котките – също. Забелязвам, че в Самоков котките не се ваксинират, а моите наблюдения са, че масово идват котки с херпес вирус и други. При котките е много важна кастрацията, както и профилактиката. Котките са застрашени от така наречения „котешки спин“, котешки имунодифицитен вирус – срещу него няма ваксина, но има превенция. Този вирус, както при хората, се предава по полов и кръвен път. Котараците, когато се бият и се драскат, си предават вируса. 

Кастрация или таблетки срещу разгонване?

-Котките и кучетата е добре да бъдат кастрирани, апелирам да не се дават таблетки против разгонване и инжекции. Тези препарати са създадени временно да се ограничи разплодната способност на котката или кучето. Но това се прави еднократно в живота му, защото тези препарати са хормонални и при системното им използване, настъпват изключително много усложнения. Става дума за тежки заболявания като тумори на млечните жлези, кисти на яйчниците и възпаление на матката. Така че, е добре да се кастрират животните. Таблетките увреждат здравето. Те се дават еднократно, ако се използват системно, са много вредни. Усложненията водят и до смърт.

Трябва ли да роди животното, за да се кастрира?

-Има мит, че едно животно трябва първо да роди и тогава да се кастрира – няма такова нещо. Обикновено кастрираните животни са по-здрави и по-спокойни. Цялата патология с половата система отпада. Трябва да се внимава със страничната реакция след кастрация – напълняването. Но то се контролира лесно, има много храни за кастрирани животни. Ако се ограничи максимум опасната човешка храна и се дава само храна за кастрирани, напълняването се избягва.

Апелирам към собствениците на кучета и котки за отговорно отношение. С кастрацията се прави добро и на животното, и на обществото. Всеки който оставя на улицата котките и кучетата, ги обрича на много тежък живот и смърт. Трябва да си променим мисленето, за да живеем в една по-нормална европейска държава.