Доспевската къща ще стане музеен обект

Доспевската къща ще стане музеен обект, отворен за посещения – съобщиха от общинска администрация.

На 22.10.2021 г. Община Самоков подписа договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедура № BG06RDNP001-19.303 „МИГ САМОКОВ по Мярка 7.5 „Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., с финансовата подкрепа на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони чрез Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИГ Самоков.

Одобреното проектно предложение „Закупуване на оборудване и обзавеждане за къщата на самоковските зографи за представяне и експониране на местното културно наследство” е на стойност 49 755,94 лв.

Община Самоков е кандидатствала с проект „Закупуване на оборудване и обзавеждане за къщата на самоковските зографи за представяне и експониране на местното културно наследство”. Средствата по проекта ще се осигурят по сключен договор за финансиране по мярка 7.5 „Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура“ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., с финансовата подкрепа на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, чрез Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИГ Самоков.

Дейностите по проекта включват закупуване на отоплителна, озвучителна и компютърна техника, етнографско обзавеждане – мебели, килими и осветителни тела – оповестиха още от Общината. Новото оборудване в къщата на зографите ще даде възможност да се представи интересната експозиция „Самоковска художествена школа“, която ще включва оригинални картини и икони на самоковските зографи и художници от периода на Възраждането – допълват още от Общината.

Освен експозиционна функция, къщата ще може да се ползва и за провеждане на различни културни събития – изложби, пленери, камерни концерти и други творчески изяви. Проектът ще бъде управляван от екип на Исторически музей – Самоков.