Декларации и за съветниците

На заседанието на Общински съвет в четвъртък председателят Силвия Стойчева уведоми за влязъл в сила  закон. Според него съветниците трябва да подадат декларации, в които да впишат имуществото си и да декларират дали участват в общински дружества. „Колеги, вече е в сила Законът за взаимодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Според този закон всички лица, които заемат висши публични длъжности имат определени задължения и ограничения. Досега за такова лице се смяташе само председателят на ОбС , но от 23 .01.2018г., откакто е в сила този закон, всички общински съветници също са определени като заемащи висша публична длъжност, поради което в срок до 15-ти май всеки трябва да подаде декларация за имуществени интереси пред съответната комисия. Адресите на комисията за противодействие на корупцията са посочени в сайта на самата комисия, но аз ще имам грижата да получите адреса, както и образеца на тази декларация“ – заяви Стойчева.

Другият документ, който съветниците трябва да подадат е Декларация за несъвместимост и се подава пред органа по назначаване. Образецът на тази декларация се утвърждава от органа по назначаване, в случая това е общинска администрация. Съгласно действащия закон общинските администриации трябва в тримесечен срок, до 23 .04. 2018г., да изготвят образците, въз основа на които трябва да подаде Декларация за несъвместимост. В нея всеки един общински съветник е длъжен да декларира какви участия има и от какъв вид са в съответни фирми или търговски дружества.

Съгласно новия закон, общинските съветници не могат да бъдат членове на управителни, контролни или надзорни съвети на дружества, които имат договорни отношения с Общината, в която те са общински съветници. Нямат право да имат и такива взаимоотношения с фирми с общинско участие или с общински предприятия.

Както е известно, всяка година декларации до Сметната палата за имотите и финансовото си състояние подават лицата, заемащи длъжността кмет, зам.-кмет, депутати, министри и т.н.