„Дар от природата“ за пети път в Говедарци

За пета година се проведе съборът „Дар от природата“ в село Говедарци. Известния в самоковско животновъд Спас Шуманов нагости гостите и фестивалните групи с домашно приготвено сирене и кашкавал, а билкарят Румен Тодоров се представи с мо20170826_113113щен природен имуностимулатор –годжи бери.

Организатори на фестивала бяха кметство Говедарци и местното читалище “Христо Ботев-1928 г.” По стар български обичай гостите бяха посрещнати с хляб и мед . Фестивалът “Дар от природата“ се провежда благодарение на колектива на местното читалище „Христо Ботев“ с председател Мария Арангелова и секретар Спаска Костова.

„Имам огромната чест да ви приветствам с добре дошли на пети  фолклорен фестивал „Дар от природата. Радвам се, че за поредна година уважихте нашия празник и се надявам, че ще продължим традицията и за в бъдеще“- обеща секретарят на читалището Спаска Костова.

„Природата със своята уникалност и съвършенство ни прави щастливи, дава смисъл и стимул да живеем сред красотата й. Тя е създала за нас чудни дарове. Дар е, че живеем на това прекрасно място, което покорява не само с красотата си, но и с чистотата на своята природа и свеж въздух. Събрали сме се, за да покажем тази красота в съчетание с уникалния български фолкло20170826_122244р. Нека в този слънчев ден се насладим на пъстротата и автентичността на българските народни песни, кръшни хора и народни обичаи. Желаем ви прекрасно настроение и дано всички ние се потопим в духа на днешния празник“- каза в приветствието си председателят на читалището Мария Арангелова .

 

Кметът на с. Говедарци Георги Шуманов откри фестивала с кратко слово: „Мало и голямо от близко и далеч дойдоха тук да премерят сили, всеки със своите фолклорни изпълнения . Бъдете живи и здрави надявам се всички да си прекарате добре. Откривам нашия фестивал „Дар от природата“- пожела в приветствието си Шуманов, след което лисна менче с вода от сцената.

 

Фестивалът откриха домакините – Женската певческа група при НЧ „Христо Ботев”-Говедарци с ръководител Иван Машов с песните „Славей пее“и „Стояне, сине, Стояне“. Аплодисменти получиха и танцовият състав „Рилска магия”, ръководен от Стоян Димитров. На сцената се изявиха групи от община Дупница, Радомирска, Петрич, Кюстендилска, Пернишка, Хасковска, Софийска област, Нови Искър и други.

Известният билкар, любител на природата,Румен Тодоров, се представи с десет вида природни продукти, екстракти, четири вида култивирани билки, сироп от касис, мощен природен имуностимулатор – годжи бери. „От 2007 г. отглеждам ехинацея и оттогава не съм боледувал, не пия никакви лекарства, дори и витамини“, сподели с усмивка Тодоров.

 

Жури в състав певицата Величка Чаушева и Ивайло Георгиев  оцени представилите се певци, музиканти и танцьори на сцената, а всички участници получиха не само аплодисменти, но и специални грамоти.

Изявиха се общо близо 50 състава и над 500 участници от Югозападни България, а и от други региони.

Фестивалът завърши с много настроение и хора на площада.