Дариха инфузионни помпи на ковид отделението в болницата

Ковид отделението в МБАЛ Самоков е оборудвано изцяло с помощта на дарители – съобщи днес управителят д-р Красимира Ковачка, докато приемаше поредното дарение за лечебното заведение. Днес фирма „Вак 02“ ООД с управител Ивайло Конярски дари 5 броя инфузионни помпи за нуждите на отделението за пациенти с коронавирус.

„Това е огромен жест. В момента в отделението има 32-ма болни пациента. От откриването на отделението на 22 октомври до днес са преминали 87 пациента. Имаме излекувани 38 човека, само двама души са транспортирани в София. Искам да благодаря на екипа, който работи в отделението, защото сме го сформирали буквално за десет дни, за да можем да отговорим на тази потребност”, сподели управителят на МБАЛ-Самоков д-р Ковачка.

„Като председател на Общинския кризисен щаб, ще дам пълен анализ и информация на предстоящото заседание пред Общински съвет за това какво е закупено за COVID отделението, получените дарения, за да се оборудва отделението. Ще дам пълна информация колко лекари, пациенти, са минали през отделението, колко са починали, какво сме получили по дарителската сметка, какво сме закупили с тези средства.”, сподели д-р Ковачка.
Д-р Ковачка благодари на дарителите от името на целия екип на болницата.  Инфузионните помпи, наричани също перфузори, служат за контролирано венозно вливане на медикаменти и разтвори. Това са апарати, снабдени с датчици, които за разлика от обикновените системи, могат сами да контролират както бързината на вливането, така и количеството на медикамента. Те имат светлинна и звукова индикация, което значително улеснява медицинския персонал при обслужването на болните. Инфузионните помпи са от висок клас и могат също да изчисляват нужното количество медикамент, съобразено с килограмите на пациента.