Данък 600лв. за таксита

600 лева да бъде годишният размер на данъка върху таксиметровия превоз на пътници в Самоков – това ще предложи на Общинския съвет местната администрация.

Новият данък върху таксиметровия превоз беше допълнен в Закона за местните данъци и такси през април тази година. Според него Общинските съвети трябва да определят годишния размер на данъка за съответната година в граници от 300 до 1000 лева. Данъчно задължени лица са превозвачите, притежаващи удостоверение за регистрация, издадено от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и разрешение за извършване на таксиметров превоз на пътници, издадено от кмета на общината.

Данъкът е дължим за всеки отделен автомобил, за който е издадено разрешение за извършване на таксиметров превоз на пътници. Срокът за определяне на размера на данъка е до 30-ти септември. До настоящия момент регистрираните таксиметрови автомобли на територията на община Самоков са 35.

Предстои обаче да бъде направена проверка, за да се установи толкова ли са в действителност. Предложения и становища, относно изготвения проект на Наредбата, се приемат на деловодството и имейла на Общината до 7-ми септември.