Грамоти на Пациентски организации „Заедно с теб“ за спешни медици

Грамоти за спешни медици ще се връчат днес по повод  27 май – Световен ден на спешната медицина.

27 май официално е обявен от Европейската асоциация по спешна медицина EUSEM за Световен ден на спешната медицина.

Благодарствени Грамоти ще бъдат изпратени до спешните медици, работещи в 27-те Центрове за спешна медицинска помощ ЦСМП в България.

С Грамоти ще бъдат поздравени и 38-те Спешни приемни отделения СПО в болниците в цялата страна.

Целта на този ден да се обединят хората и управляващите по света да мислят и да говорят за спешната медицина и спешната медицинска помощ.

Пациентски организации „Заедно с теб“ учредиха връчване на грамоти за отбелязване на Световния ден на спешната медицина, за да доскажат, че спешната медицинска помощ се изпълнява по-добре от компетентни професионалисти, лекари специалисти по спешна медицина, медицински сестри, парамедици, техници, компетентен помощен персонал и работещи в организирани структури и системи, обучени в оказването на спешна медицинска помощ.

На 27 май 1994 г. в гр. Льовен, Белгия се създава Клубът Льовен – група интензивни медици, които въвеждат специалността спешна медицина в Европа.

България е една от първите пет страни в Европа, която въвежда специализацията по спешна медицина като основна специалност за лекари през същата година.

До момента у нас има 1 400 лекари с тази специалност.

От 2015 г. е въведена и специализация за медицинските специалисти „Спешна медицинска помощ“ и вече има десетки специалисти по спешна медицина.