В ковид отделението в болницата се лекуват 7 пациенти

Председателят на кризисния щаб д-р Красимира Ковачка днес оповести, че в създаденото Ковид отделение в местната болница се лекуват 7 пациенти. Съгласно заповед на министъра на здравеопазването от края на миналата седмица, всички болници трябва да преструктурират отделения, като минимум 10% от общата леглова база да стане за лечение на Ковид 19. Това за нашата болница означава още 50 легла + осем интензивни – уточняват от пресцентъра на Общината.

През миналата седмица за община Самоков се отчита значително повишаване на броят на положителните PCR тестове. От 19 октомври до днес с коронавирус инфекция са диагностицирани 29 лица /за сравнение предната седмица те са били 14, а първата седмица на октомври – 7/. Броят на активните лица към тази сутрин е 85, от които 12 са настанени в болница.
През миналата седмица има и два смъртни случая, с което починалите от коронавирус на територията на община Самоков от началото на извънредното положение станаха 11.
Под карантина, по данните от тази сутрин, са 94 лица.
Девет лица са дали положителен тест за коронавирус през последните два дни. Така общият брой на заразените през тази седмица се увеличи със 17 и цифрата на положителните тестове от началато на извънредното положение достигна 318. През миналата седмица се е увеличил броят на активните лица от 55 на 69, но и се отчита намаляване броят на хоспитализираните лица от 15 в края на миналата седмица, на 10 към тази сутрин. На домашно лечение са 59 лица. За изминалата седмица само един е излекуван и общият им брой стана 238. През изминалата седмица под карантина са поставени 55 лица, а на 29 е изтекла карантината. В момента под карантина са 78 лица, като само за последните два дни са 17.