В Алино тържествува автентичният фолклор

Автентичният фолклор тържествува в Алино и съвсем логично в събота читалищната сцена се превърна в мегдан. Десетки певци и танцьори я изпъстриха и се развихриха с най-хубавите песни и ритми от стари времена. Стари и млади музикнати часове наред споделяха с публиката интереса си към българските традиции. Те показаха, че освен прекрасните старовремски носии, кътани из къщята години наред заради сантимента към баби, дядовци и прабаби, заради неповторимите шевици и тънки дантели на ризите, са запазили, съхраняват и споделят с настоящето песента на миналото. За любови и разлъки, за труд, синовна обич, за здраве и тегоби заразказваха гласовити изпълнители. Около 15100_4916 състава с повече от 25 изпълнения показаха обичта си към автентичния фолклор. Не е случайно, че именно Алино ги прие за втора поредна година. Именно оттам е организаторът на концерта Момчил Чалъков, който от години проучва старините на селото си и родния  край. Голяма помощ за усилията му оказва главен асистент д-р Евгения Грънчарова – етнохореолог в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН . Освен с научна работа, тя води и състави – танцов клуб “Българско хоро” към читалище “Бачо Киро” – София и фолклорен ансамбъл “Русаля” към читалище “Мироско Райчев” – Горни Богров, които също бяха в Алино.  Тази година имаше и специален декор за сцената, изработен от художника Георги Лянгов и Иван Коларов от Горни Богров.

Домакините от Алино, Женска група за автентичен фолклор с ръководител Момчил Чалъков, дадоха начало, след тях бяха танцьорите от “Рилски ритми” от Доспей с ръководител Теменужка Ковачка, певиците от Райово, Женска певческа група “Рельовски баби” от Рельово, певецът Георги Манов от Ярлово, танцьорите от Широки дол с ръководител Снежана Бакрачева, Женската група за автентичен фолклор от Широки дол към читалище “Виделина” , Танцова формация с ръководител Стоян Димитров към читалището в Драгушиново, Георги Биков от Алино, дуетът от Ярлово Ивана Нешева /4 клас/ и Момчил Фичеров /2 клас/, най-малката певица – 7-годишната Виктория Дойнова от село Алино, която представи Читалище “Младост” – Самоков, състава от Говедарци с ръководител Даниела Георгиева , 13-годишната Йоана Джамбазка, женската певческа група от Говедарци, Младежката певческа група към читалище “Селска пробуда” – Ковачевци с ръководител Генка Кощрина, Женската певческа група от Ярлово, групата за автентичен фолклор от Бели Искър и още много други.

Към финала концертът се превърна в надпяване и надиграване и прерасна след Шопската сюита на “Русаля” в общо хоро. Специално участие имаше оркестър “Самоков” с ръководител Иван Велчев.

Концертът бе уважен от общинския съветник от Реформаторски блок Светлана Атанасова, изпълнителен директор на хотел “Самоков” – Боровец. Тя се обърна към организаторите и участниците с поздравителен адрес. “Уважаеми г-н Чалъков, драги организатори, участници и гости на пролетно-Великденския концерт, за мен е чест да ви поздравя за усилията ви и желанието да превърнете една интересна инициатива – провеждането на това фолклорно събитие – в традиция. Вие, като пазители и ценители на автентичния фолклор, изграждате мост към бъдещето и утвърждавате ценности, които са съхранявани от българите години наред. Пожелавам ви здраве, щастие, творческо вдъхновение и сили, за да продължите и занапред да популяризирате обичаите ни, българската народна музика и песенна традиция. Вашето родолюбие и интерес към старините на България са обнадеждаващи и доказват, че и в днешните трудни времена е жив творческият пламък на читалищната дейност” – се казва в поздравителния адрес.

Пепа Георгиева – главен експерт към Община – Самоков връчи грамота и плакет на Лина Чалъкова, една от най-възрастните жени в Самоковско, изпълнителки на автентичен фолклор. Грамоти и плакети получиха и Гюлка Каназирова и Петрунка Бикова. Специални гости на концерта в Алино бяха Ярослав Отченашек от Чешката академия на науките, Институт по етнология” и Весела Генчева – изпълнителен директор на Националния събор в Калофер. От сцената Генчева пожела успех на всички, които обичат фолклора и ги покани да гостуват на Калофер.

Концертът в Алино е посветен на Възкресение Христово100_4934.100_4948

 

Десислава Стоянова