Във водни капани на ВЕЦ-ове гинат деца и живони

Броят на жертвите на ВЕЦ-ове е застрашителен. От Сдружение „Балканка“ за пореден път алармират за опасностите на нисконапорните ВЕЦ-ове.

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете е изготвен доклад, свързан с данните за децата, станали жертва на ВЕЦ-овете.

Анализ на Сдружение „Балканка“ показва, че от 2011г. насам, много деца са се удавили в канали за ВЕЦ.

В началото на август месец тази година 12-годишно момче се спъва и пада в река Искър край Мездра, водата го повлича към канала, захранващ ВЕЦ „Варуна“. Вуйчото е бил с детето, но не успява да му помогне.

През 2011г. 13-годишно момче се удави в открития канал на ВЕЦ – Стара Загора, минаващ западно от кв.“Три чучура“ – север. Във фаталния за Йордан ден той и още няколко деца отишли да играят в непосредствена близост до канала. Съоръжението е обградено с бетонна решетка, но е имало участъци с безпрепятствен достъп до водата.
Според живеещи в квартала, това била и една от причините предната година каналът да вземе и друга жертва – 7-годишно момченце.

Има и още пострадали, а две деца се давят в канала за ВЕЦ „Лозята“, едно дете в канала за ВЕЦ „Огоста“.

Във видеоклипове се вижда също отчайващият опит на много диви животни да се спасят от водните капани на ВЕЦ-овете. Много диви животни са погубени в реконструирания канал за ВЕЦ „Лопушна“.

Поради това се настоява институциите, които отговарят за еколията, да спрат работата на всички нисконапорни ВЕЦ с деривационни канали, а така също и на всички останали ВЕЦ, които имат долни вади във вид на канали, защото жертвите ще се увеличават. Сдружение „Балканка“ е предложило и мерки за обезопасяване на каналите – пояснява Димитър Куманов – главен съветник околна среда, Сдружение „Балканка“.