Български възход на Стефан Янев – втора на изборите в Самоков и селата. За малко да превари герберите

Партията на бившия служебен премиер Стефан Янев стана втора политическа сила в Самоков и селата. Без нито един плакат, без събрания и прочие пиар Български възход би Продължаваме промяната, надви чевените, които по принцип държат първенството в Самоков.  Яневите хора получиха народната любов в Самоковско, събрана в цели 2 126 гласа.

Подобна изненада в Самоков имаше на местните избори преди три години, когато самоковци грасуваха ударно за никому неизвестната до този момент политическа формация самоковски лейбъристи.

За областта партията на Стефан Янев е на пето място с 5 977 гласа или 8,08%.

Самоковци пратиха в новия парламент с 1 037 гласа Гален Монев, който преди години бе от Атака, а после от Лидер, както и с 600 Петър Петров – общински съветник от Ботевград.

Припомняме, че по настояване на предишния премиер Кирил Петков Стефан Янев бе свален от министерски пост, той бе освободен от длъжност министър на отбраната. След гласуване преди около 2 месеца, Народното събрание почти единодушно освободи Янев като министър на отбраната и избра Драгомир Заков на негово място. Припомняме, че министър-председателят Кирил Петков поиска оставката на военния министър заради изказване на Янев, свързано с войната в Украйна, която Янев нарече „военна операция“.

Избирателната активност в община Самоков бе 42,2%, което е около 13 000 гласували.

ГЕРБ спечели  3 475 гласа.

В София област ГЕРБ събра 23 836 гласа.

 

На трето място в Самоковско е „Продължаваме промяната“ с  1 732 гласа. Петата в листатат им Сия Шехтанова, бивш кмет на Самоков, получи 545. „Продължаваме промяната“ са на второ място в София област с 12 299 гласа.

 

БСП е на четвърта позиция в Самоковско с общо 1 488 гласа. Кандидатът им Михаил Михайлов  получи подкрепата на 1 037 души. Партията на Корнелия Нинова е на трета позиция в София област – 8 036.

Както вече съобщихме, ГЕРБ-СДС ще вкарат двама депутати – Младен Маринов и Валентин Милушев. Депутат ще имат и „Продължаваме промяната“ – водачът Александър Дунчев. Мандатът за БСП отива също при водача Иван Ченчев. С по мандат са също „Възраждане“, „Български възход“, ДПС и „Демократична България“.

Няколко дни след изборите Александър Методиев се отказа от депутатското кресло. Бате Сали се отказва за трети пореден път от депутатската банка. Той подаде заявление до ЦИК на 5 октомври, че не желае да бъде депутат. Той беше трети в листата на ДПС за София-област, събра 759 преференции и пререди тези преди него. Методиев сочи лични причини като мотив за решението си. Както е известно, през миналата година почина съпругата му и сега той отделя повече време на семейството си. Така той ще остане съветник в Общинския съвет в Самоков, където кара пети мандат. Сали отстъпи мястото си на финансов експерт, професор Петър Чобанов.