Бракониери убиха бременни диви кози

Проверка в природен парк „Пирин“ започна, след като снимки на убити диви кози се появиха в социалните мрежи. Късно снощи в профила си във Facebook природозащитникът Тома Белев ги публикува и написа, че бракониерството се е случило в Пирин, а отговорност носят хората управляващи опазването на природата и парковете.
Според Тома Белев 14-те защитени животни са убити в парков район „Каменица“ на Национален парк „Пирин“.

„Снимките са изпратени от информатор, които за съжаление не пожела да потвърди пред съответните служби данните за тях“, каза той пред Bulgaria ON AIR.

За кратко постът предизвика бурни емоции сред коментиращите. Някои поискаха линч за бракониерите и управата на парка.

„Тези снимки са истински, те са от тази година. И са снимани в района на границата на парка с частно ловно стопанство“, допълни Белев.

От Ловното стопанство „Сокол 1920“ град Сандански, чиято дейност е в посочения от Белев район, са категорични, че снимките не са от района на Пирин.

„Не е възможно, защото такъв вид дивеч не е засечен в нашите райони. Единично може би има, срещат се, но те са във високата част, в района на парк „Пирин“ и то са единично, камо ли да се убият толкова много животни наведнъж. Може би някой умишлено иска да опетни името на ловците“, обясни инж.Светла Костадинова, специалист по ловно стопанство.

„Реалността е такава, в момента не само дивата коза, но повечето от животинските видове, които са обект на лов и е забранен ловът им, включително и мечката, са обект на бракониерски лов. Трябва професионално управление. Ако не можеш да разбереш проблемите, каквито е бракониерството, това означава че има проблем чисто професионално“, каза още Белев.

Парк „Пирин“ започна проверка по случая, въпреки че не са убедени, че снимките са от България. Съюзът на ловците и риболовците у нас също разкритикува подобно деяние. Прокуратурата също разследва случая.