Боровец : Търси се нова визия за златния триъгълник

Предстои организиране и обявяване на конкурс за концепция за развитието на централната част на Боровец – съобщават от общинска администрация. Според главния архитект на Общината, Надежда Клинчева, целта на конкурса е да се съберат проектни решения и предложения за нова визия на т.нар. „Златен триъгълник“, който се намира в идеалния център на Боровец и обхваща зоната между терените около пистите и началната станция на кабинковия лифт.

Идеята е да се създаде зона с обществено обслужващи обекти и нови атракции, да бъде решен и проблема с отдалечаване на транспорта от местата, през които минават много туристи.
Община Самоков разполага с идеен проект за предстоящата реконструкция на стария център в курорта. Идеята е да бъдат възобновени фонтана и околното пространство, като се изградят сцена и амфитеатрално разположени места за сядане.

Планира се и създаване на мрежа от велоалеи –  като първи етап ще се проектира велоалея, свързваща Стария център със „зоната на снега“ (началото на ски пистите), а друга – Стария център с местността Широка поляна.

В бюджета на община Самоков са заделени средства и за изработването на Проект за паркоустройство и благоустройство на съществуващия курортен парк, който се разполага зад хотелите „Самоков“ и „Иглика“. Там се предвиждат пространства за отдих. Има идея да се възобновят пешеходните алеи, да се оформи преминаващата през парка рекичка, да се потърсят решения за създаване на открити спортни съоръжения.

Както писа сайтът ни, по времето на Марко Рясков – български финансист, управител на БНБ (февруари – април 1935) и министър на финансите (април – ноември 1935) започва изграждането на алеи и други обекти в Боровец. По негова инициатива се събират пари за дървената черква в Боровец. По-късно, на 14 септември 1944г., Рясков е арестуван в дома си в Панчарево и съден от Народния съд. Умира на 1 март 1972г.