Бебета 2015-та празнуваха заедно Бабинден

12509799_1220702091277834_1053213943510379407_n210120161376Над 100 плакета даде градоначалникът Георгиев на щастливи семейства, чиито рожби са се родили през 2015-та. Ритуалната зала тази вечер събра много майки, татковци, разбира се, и баби, които са незаменими помощници в грижи и в радости. Сред тях бяха Мария Галчева и съпругът й, баткото Калоян и главният герой на годината – Кардам. Ни делник, ни празник не минава без баба Тони, която и тази вечер беше в помощ на младите. Тя е полезна не само заради познанията й на медицинска сестра, а и защото по природа си е всеотдайна. “Да сме живи и здрави и едно сестриче” – пожела си Галчева, която е главен редактор на вестник “365” и дори сега успява да пише репортажи. Поздрави приеха Галя и съпругът й за малкия Петьо Шукейн от Драгушиново. Бебето се родило на 20-ти август и е кръстено на дядо си. Галя също е активна мама и наред с грижите, в които помагат най-близките и приятелите, наглежда цветното си магазинче в центъра на Самоков.

За всички танцуваха мажоретките от “Весиденс” от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” с ръководител Веска Терзийска. Харесаха се и танците им, но и костюмите, сътворени от Ваня Бончева. Те дадоха начало на празника с “Кралски рожден ден”.

Днес преди обяд и в болницата имаше тържество послучай Деня на родилната помощ. Кметът Владимир Георгиев поздрави екипа на акушеро-гинекологичното отделение. “Желаем ви много здраве, лично щастие, професионални успехи, защото от вашия професионализъм се ражда новата надежда. Благодарение на вашата всеотдайност на бял свят се появяват децата, които са извор на най-чистото и най-святото” – се казва в поздравителния адрес на градоначалника и Силвия Стойчева – председател на Общински съвет. “Надявам се през следващата година новородените да бъдат поне с 50 повече” – допълни още кметът. От 1951 година 21-ви януари е обявен за Ден на родилната помощ, акушерките и гинеколозите.
Според църковния календар Бабинден е денят след Ивановден, затова с календарната реформа на Българската православна църква през 1968 г. Бабинден се измества на 8 януари. Така се стига до отбелязването на деня на две дати – на 8-ми и на 21 януари, останал като Ден на родилната помощ.

А Бабинден в Самоков е отколешен. Празничната обредност се променя през годините, но не се пропуска. Някога са излизали на мегдана и са наливали вода от селската чешма в котлето с босилек и здравец. С него са поливали на бабувалите през годината. Задължително било това да става под плодно дърво и да се даряват бабите. Част от празника е била и трапезата с обрадна погача и баница. И после всички на хорото.