Баш по български: Сфинксът е проектиран от древните българи – твърди изследователят доц. Христо Смоленов.

 

„Сфинксът е проектиран от древните българи! Това твърди изследователят доц. Христо Смоленов“ – статия с това заглавие и твърдение се споделя във фейсбук и предизвиква смях и интересни коментари. Един от тях е на Росен Йорданов.

„Аз знаех за това още през 1978 г., когато бях чирак на един трънски майстор, но никой не ми вярваше, като го разказвах и се радвам, че вече има научни доказателства. Трудно му разбирах на майстора какво говори, но накратко историята е следната:

Група гурбечии от Трън, Сатовча и с. Рельово, Самоковско отиват в Египет по покана, не помня на кой фараон. Строят, каквото строят, но въпреки поканата да се преселят постоянно там и да бъдат на почит и уважение, да живеят в охолство, те се връщат, защото било време да се вади картофа.

4000 години по-късно, едни индианци видели свинкса и пирамидите, питали за майсторите и така се озовали по нашите земи. Сатовчани, като разбрали колко е далече, отказали да ходят чак на пикча си майчину, но трънчани и рельовци заминали и те така се появил Мачу Пикчу. Малко е извъртяно името, щото трънския по цял свят трудно се разбира. От предприемачите – индианци, няколко останали у нас и сегашните индианци са техни наследници, а у Перу останали едни трънчанье, та затова съвременния индиански също трудно се разбира. Рельовци се върнали, щото такова, знаете – картофите… Както е известно, през 1532 г. всичките жители на Мачу Пикчу тайнствено изчезват. Истината е, че пра-пра-дедото на моя майстор ги агитирал, че от нашенско по-убаво нема и тръгнали насам, но голяма част се изпогубили по света. Ама така възникнали някои села по брезнишко. А у нас също направили един свинкс до Рельово, но Палакарията го отнесла, извряла минерална вода и станала голяма разправия, във връзка с инвестиционно намерение за изграждане на минерални бани. Рельовци казали, оно нема къде да ни се банят биволиците, тия искат и още народ да докарат. И така се появили Белчинските минерални бани, но вече в друго землище. Излишно е да ви казвам, че са строени от трънчани и рельовци. И дедо ми е бъркал вар и зидал там, а аз само съм скачал по гъз в басейна. Сега „Банята“ е историческа забележителност, като пирамидите и Мачу Пикчу, но не се посещава от много туристи, защото всички ходят на Цари Мали град, който е строен по евро програма и от широкодолци. А майстор от Широки дол, а не ми хвали!“.