Атанас Скатов с осми осемхилядник

Алпинистът Атанас Скатов се изкачи на вр. Гашербрум 1 ( 8080м) в ранните часове на 12.07 като част от експедиция с организатор фирма “ Каракорум Турс Пакистан” . Това е втори осемхилядник за него тази година след успешното му изкачване на вр. Канчендзьонга (8586м.) на 15 май.

Гашербрум I (наричан още Скритият връх заради отдалечеността си или K5) е единадесетият по височина връх на Земята от 8080м. Намира се на границата между Китай и Пакистан и е част от масива Гашербрум, намиращ се в планината Каракорум, район в Хималаите.

„Тръгването към върха започна на 11.07 в 15.27 ч българско време и продължи 15 часа , когато в 06.34 ч. на 12.07 се получи съобщение от СПОТ устройството на Скатов с текст “ На върха съм !” отбелязващо достигането му на върха“ – споделиха от екипа на Скатов.

„Първоначалният план на Скатов беше да изкачи първо вр. Гашербрум 2 (8035м) и след това Гашербрум 1( 8080м.) Той обаче е претърпял промяна, след като, завръщайки се на 08.07 от три нощувки за климатизация в лагер 2 и достигайки до височина от 7000 м в лагер 3 на 05.06 и 07.07 в базов лагер е разбрал, че група от около 15 алпинисти са се отправили този ден към лагер 1 за изкачване на вр. Гашербрум 1.

Причината за решението им е било благоприятното време и факта, че група корейци вече са достигнали до върха предишния ден. След кратък размисъл и въпреки голямата си умора, само след няколко часа престой, Скатов решава да последва групата и на 09.07 директно от базов лагер(5050м.) достига до лагер 2 (6450м.).
На 10.07 м следва изкачване до лагер 3(7100м.) в условия на влошено време .То е причината и за престоя на групата една вечер в лагер 3 и последвалата атака на върха започнала в ранния следобед на 11.07.“ – споделят още от екипа му.

“ Изкачването беше трудно в условия на много силен вятър. Аз съм много изморен, тъй като последните 5 дни съм спал едва по 1-2 часа на денонощие и съм преодолявал дълги разстояния в условия на разреден въздух. Много се чудех дали да тръгна след като не съм спал и нямах възможност да се възстановя след аклиматизацията , но реших, че съм дошъл да катеря върхове и тръгнах решително и с вяра в собствените сили нагоре.
Дадох всичко от себе си и отново тествах силата на духа и физическите си сили . Радвам се, че успях!”- сподели Скатов по сателитния си телефон.
Подобно изкачване алпинистът направи през 2017г когато качи вр. Лхотце и веднага след това вр. Еверест след почивка в лагер 2, общ и за двата върха.
Това беше 8-ми връх от колекцията изкачени осем-хилядника на Атанас Скатов като част от проекта му за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход. В Хималайската колекция върхове той има изкачени още :

вр. Еверест – 2014,2017; вр. Манаслу-2015;вр.Аннапурна и вр. Макалу-2016;вр.Лхотце-2017;вр.Чо Ойо- 2018;вр.Канчендзьонга- 2019.

“ Тръгнахме към 15.30 от лагер 3 за атака на върха. Бяхме 14 човека – алпинисти и шерпи. По пътя двама от алпинистите се отказаха и на върха се качихме 12 човека. Нямаше опънат парапет от лагер 3 нагоре и сме се катерили вързани на свръзка ( с въже за осигуряване) по 3-4 ма човека. Този връх е доста стръмен и имаше обилно количество сняг във високата му част. Газили сме до колене в снега. Тъй като нямаше опънат парапет през нощта в тъмното на няколко пъти губихме посоката. Наложи се да спрем и да изчакаме 2 часа да изгрее слънцето за да се ориентираме за правилната посока. Имаше доста силен вятър. Сутринта, когато изгря слънцето, се откриха много красиви гледки и се видя ясно върха както и околните върхове- К2, Гашербрум 2. Продължихме нагоре. Малко преди върха падна мъгла , а малко след него се изви страшна буря. Времето на тези върхове се променя за минути. Слизахме всички надолу по стръмния склон. Имаше места, по които съм се пързалял по корем със забит пикел пред мен , за да се спирам. Много дълго качване беше това, непредвидимо и с много променливо време. На слизане отново видях трупове на загинали алпинисти там кой знае кога. Слизането беше изморително като се има впредвид и факта, че не съм спал вече 7 дни както трябва. Толкова изморен не съм бил никога! Поздравявам всичките си приятели, последователи и спонсори  за подкрепата. Заедно напред и нагоре към един по- добър свят и по- чиста планета!” – споделят от екипа думите на Атанас Скатов.