Атанас Скатов прати Великденски поздрав на планинарите от подножието на Еверест

С вълнуващи снимки от експедицията алпинистът споделя впечатленията и преживяванията си в красивото и опасно място

За Велекден Атанас Скатов поздрави планинарите от Базов лагер в подножието на Еверест. С уникални снимки зарадва феновете си точно на празника от Базов лагер Еверест, Непал, 5250м. На 16-ти април той изпрати сърдечно съобщение до хилядите свои приятели, които с интерес следят изкачването му.

„В палатка стана минус 10 около 4 часа. Цяла нощ духаше много силно и си мислех дали ще оцелее палатката. На моменти вятъра я сваляше до земята и само камъните я спасяваха. Още в 6 часа се събудих с леко главоболие. Христос Воскресе!

Да, днес е Великден в България и цяла Западна Европа. Много силен вятър духаше още от сутринта и не спря целия ден. Една палатка дори хвръкна и тогава започнахме да укрепим всички други палатки. След закуска Лина, Васко и още 4-​ма човека, които бяха дошли само да Базов лагер си тръгнаха към Катманду. Ще слизат 3 дни до Лукла и на 4-​я ден, ако е хубаво времето ще са в Катманду. Останах сам, без българска компания, но за сметка на това в лагера вече имаше над 15 човека и тепърва в следващите дни ще идват още алпинисти. Преди и след обяд предимно пращам филми към България, снимки и записвам липсващите дни в дневника си. Знам че на празник не се работи, но за мен е празник да Ви изпратя тази информация, снимки и филми“ – написа алпинистът до приятелите си.

Както е известно, алпинистът Атанас Скатов замина на експедицията на 6-ти април тази година. Тогава беше първият му полет от София до Истанбул. След това замина за Непал, Катманду. Хиляди негови приятели от България и от цял свят си задават въпроса ще успее ли алпинист веган да изкачи два 8-хилядника за 24 часа, каквато е целта на експедицята му.

„Планина и връх не се покоряват, те се достигат. Ако планината те допусне“ – споделя Скатов своята философия в алпинизма, която импонира на повечето планинари, знаещи езика на природата.

Скатов иска да стигне до Еверест и Лхотце, без да се връща. Той има опит с Еверест, изкачи го на 24-ти май 2014г. по Северния ръб откъм Китай в състава на международна експедиция и стана първият веган в света, който стъпи на Покрива на света.

„Натоварването ще е много голямо, но аз силно вярвам, че ще се кача. Имам сили, имам и огромно желание. За изкачването на един осемхилядник може да си най-добрият алпинист в света, но там роля играят и други фактори. Не е важно ти17799158_10208248250554902_3288095004911757520_n колко си подготвен, важна е планината. Хубавото е, че тръгвам физически добре подготвен, а психически още повече“ – споделя Наско.

Той допълни още, че в световен мащаб трима души са пробвали да изкачат двата върха, като двама са успели да го направят. Предполага се, че ще изкачи двата върха между 10-ти и 25-ти май. В зависимост от това какъв ще бъде теренът, той ще вземе решение дали да тръгне първо от Лхотце към Еверест или обратното.

Любопитно е още, че от 36 години българин не се е качвал на Лхотце. „Щастлив съм, че имам невероятната възможност отново да замина за експедиция над 8 000 м. Да изкачиш Еверест и Лхотце за по-малко от 24 часа е изключително трудно и амбициозно“, заяви Атанас Скатов. Еверест-8848 м. и Лхотце – 8516 м. са част от проекта му „Скоростно изкачване на 14-те осемхилядника на планетата като веган“. Според първоначални данни за експедията се очаква да има има 500 човека за Еверест, за Лхотце 70 човека, имало и други като него, които са си взели разрешително и за двата върха.

Десислава Стоянова