Асоциация „Онгъл“ награди творци и изследователи

От 4 до 6 октомври се проведоха традиционните Есенни четения на Асоциация „Онгъл“ и тринадесетите Цар-Шишманови дни в Самоков.

Научната конференция тази година бе посветена на 550 години от пренасянето на мощите на Св. Иван Рилски Чудотворец в Рилския манастир, 200- годишнината от кончината на Христо Димитров – Доспейски – основател на Самоковската художествена школа; 160 години от основаването на Читалище-паметник „Отец Паисий – 1859“ и 30 години от началото на теренните фолклористични, етноложки и археографски проучвания Асоциация „Онгъл“ в селища от Самоковска община.
Наградата на името на Асоциация „Онгъл“ за културно-исторически и природонаучни късометражни филми, фотографски експозиции и изложби от програмата на Балканската културна филмотека, XIV сезон, 2019 г., беше присъдена на Филмовата поредица MEMOFISH – продукция на Арена Медиа – Русе.

Наградата на името на Бойка и Димитър Добреви за 2019 г. за изявен млад изследовател в областта на етнологията и медиевистиката беше присъдена на Биляна Тодорова Bilyana Todorova от Семинара по практическа етнология и медиевистика „Проф. д-р Иван Шишманов“.

Наградата на името на проф. дфн Тодор Ив. Живков за 2019 г. за принос към българската и балканската етнология и медиевистика беше присъдена на доц. д-р Любомир Цонев от Института по физика на твърдото тяло „Акад. Г. Наджаков” – БАН.