Александър Методиев възражда Супер Боровец

ДПС – Самоков се готви за априлската Национална конференция

Преди дни, на празника, по случай 8-ми април – Международен ден на ромите, разговаряхме с народния представител Александър Методиев. Понеже течеше празненство, имаше време за кратки въпроси на различни теми.

-Г-н Методиев, днес имате много гости.

-Да, днес /8-ми април, бел.ред./ честваме Международния ден на ромите. Този празник се почита в целия свят. Почитаме паметта на загиналите във Втората световна война роми – над 500 000, на загиналите в концлагерите, други загинали във войната. Този празник е ежегоден и става все по-популярен. Днес поканихме студенти и младежи, които скоро са завършили висше образование от цялата страна, за да проведем дискусия и форум, на които младите поставиха проблеми, представиха своите идеи стратегии, цели, които смятат да реализират. Смятам, че много от тях, след като завършат висше образование и имат необходимата квалификация и ценз, ще участват в решаването на проблемите не само на циганския етнос, но и на всички български граждани.

-Готови ли сте за предстоящия форум на ДПС?

-Да. На 24-ти април ще има Национална конференция на ДПС и ще се избере председател на партията. Може би е важно да кажем, че в Самоковско бе проведена общинска конференция, още преди областната конференция на София област. На проведеното общинско заседание на ДПС в Самоков избраха новия председател – това е г-н Иван Атанасов, който е и общински съветник в ОбС – Самоков. На областната конференция през миналия месец бяха одобрени осем делегати, които ще участват в Националната конференция на 24-ти април.

-Кой ще изберете за лидер?

-Надпреварата ще бъде оспорвана. Има кандидати, които имат самочувствието на доказани лидери и всеки един от тях може да бъде избран.

-Кои са кандидатите?

-Те ще се предложат на самата конференция.

-Вие на кой симпатизирате?

-На всички. Всъщност, ние в ДПС, имаме един- единствен лидер – товя е г-н Ахмед Доган. Той е лидер на партията, а председател ще бъде избран на 24-ти. Сигурно ще има доста предложения.

-Какво се случи с Местан?

-На мястото на г-н Местан ще изберем човек, който ще води партията в правилната посока за демократично развитие на страната.

-Според Вас къде сбърка Местан?

-Това не мога да кажа, аз съм отксоро в ДПС, от три години съм член на тази партия и съм млад по отношение политическия й живот. Една от причините е вероятно, че е липсвала комуникацията между лидерството, председателя на партията и парламентарната група, не е имало спойка, това мисля, че е една от причините да бъде сменен г-н Местан. Но това не мога да го твърдя.

-Как е в парламента?

-Добре се чувствам. Приеха ме много добре колегите, много топло. Работим в много насоки. Аз и моя колега Илия Илиев, внасяме проекти по проблемите на циганския етнос. Но мнозинството в парламента не приема нашите предложения за проямна в законодателството, но рано или късно това ще се случи. Ние не се предаваме. Ще внасяме постоянно предложения за промени в законите в отделните области, за да можем все някога да реализираме идеите си не само документално, но и в обществения живот на циганския етнос.

-Докъде са докарани проблеми в Самоков – с тока, водата, каналите и т.н.?

-За тока проблемите се решават. Мисля че 30-40% с проблема с електрозахранването се реши отчасти, изградена е нова мрежа, сега предстои в квартала да се направи още една мрежа за електроснабдяването и смятам, че до края на годината ще бъде направено ново захранване за целия квартал с нови абонати.

-А незаконните?

-Ще се махнат незаконните прикачвания в мрежата. Ще наблегнем също на частичното изграждане на водопроводната и канализационната мрежа в квартала, защото тя е в плачевно състояние. В 70% от квартала няма питейна вода и този праблем ще се реши скоро. Разговарях с областния шеф на ВиК, г-н Нитов. Имаме идеи за новия водопровод и канализация в квратала. Аз лично ще съдействам за финансиране. Тази канализационна мрежа ще се изгради поетапно.

-Идвате ли в Самоков?

-Да, събота и неделя, идвам. Срещам се с хората, обсъждаме проблемите и понякога успявам да помогна на единици. Но по-важното е да се решат изцяло проблемите, не само на някои хора. Засега такава ни е възможността. В опозиция сме. Стараем се и работим.

-Има ли шанс за работа на ромите в  Самоков?

-За съжаление нямаме инвеститори в Самоков. Аз съм в преговори с различни институции и различни инвеститори за продължаване на проекта Супер Боровец. И в най-кратки срокове ще имам съгласието на някои от инвеститорите за продължаване изграждането на Супер Боровец. Това ще бъде много голяма крачка за развитието на Самоков.

-Български фирми ли са?

-Засега е тайна, няма да споменавам имена на инвеститори и фирми.

-Как прие идеята Ви ръководството на Община – Самоков?

-Разговарях с кмета, г-н Георгиев, за да е наясно какво мисля да правя. Съгласен е с мен. Даже обеща да съдейства с каквото може. Знаете Супер Боровец, ако стартира, ще има много нови работни места.

-До каква степен се взима предвид досегашният проект?

-Става дума за този, същия проект, няма нов.

-Нали има мажоритарни собственици, други, как ще се разберете с тях?

-Да, точно така, ще се разговаря с тези мажоритарни собственици, и ще се изкупят акциите, които имат и новите инвеститори ще предложат идеите си, за да стартира проктът. Преговорите са много трудни, процедурата е дълга, има доста юридически казуси, по които се работи. Моето желание е да се осъществи Супер Боровец. Боровец е един от първите курорти на Балканите, а остана в сянка на някакви села, които го изпревариха с услугите, които предлагат.

Десислава Стоянова