Я-я-я-не Янев отново на авансцената… съдебната

            Някой може ли да ми обясни за какво съветва злополучният политик Яне Янев премиера? Официално медиите твърдят, че го съветва „по въпросите на корупцията” и ако това е така, то с активността на Янев би трябвало вече да сме се простили с този недъг в обществения ни живот. Но на мен все ми се струва, че същото трябва да прави и нарочно създадената служба БОРКОР, за която се преписаха един куп разпоредби от германското законодателство. Или Яне сочи потенциалните корумпирани политици и веднага се намесват съответните служби и всякаква корупция е предотвратена с компетентните „съвети” на санданския фронтмен? Нямаше да съм наясно до миналата седмица, ако не се оказа, че Яне праща есемеси и се хвърля за кариерата на жена си в седебната система. И нещата взеха да придобиват горе-долу някакви контури.

            Значи съпругата на Янев била назначена в Софийския градски съд от председателката Владимира Янева /нали се сещате и за тази героиня, вече осъдена/. Назначена за съдебен помощник. Трябва да ви кажа, че тази специфична длъжност е удобен параван за учили-недоучили прависти, които не могат да се пласират в магистратски конкурс и това е начинът да се инсталират в съдебната система. Има практика дори в някои съдилища, където натовареността е по-голяма/ а СГС е точно такъв/ съдебните помощници да пишат мотивите към присъдите, които постановява техния ментор, така че съвсем не са лица, които разнасят папки по кабинетите. Как момичето от Червен бряг, Галя Янева, се е оказала там, близката история мълчи загадъчно. Нейна колежка по същото време се оказва и съпругата на бившия главен секретар на МВР по времето на Орешарски Светлозар Лазаров Доника.

            Всичко е нагодено и животът в СГС си тече монотонно и благополучно за двете съпруги, но в един прекрасен момент Владимира Янева се оказва подсъдима по делото „Червеи”, отстранена е от работа и вече осъдена. Пристига нов председател на съда, Калоян Топалов, който решава да тества пригодността на съдебните помощници и според думите на служители от съда ги подлага на елементарен тест за юридическа пригодност. Възможните точки на теста са 34 и резултатите шашкат: от 14 съдебни помощници 12 не издържат теста или не могат да съберат минимума от 17 точки, а двете височайши съпруги избиват рибата. Жената на Лазаров, Доника, събира 9 точки и отпада, но пък тя има дете под 3 години и се намесва Инспекцията по труда, която не позволява да бъде прекратен трудовия й договор. Или по друг начин – знае не знае, ще си седи в съдебната система. А височайшата съпруга Галя Янева фрапира с едва събрани 3 точки или на всеки 11 въпроса е отговорила на … един. Представете си за какво става дума!? При това тя е знаела чудесно какъв умствен багаж носи, защото не се е явила на теста на първоначално обявената дата 18 декември и е представила болничен лист. На втората дата – 11 януари 2016 год. се е явила, изкарала е заветните 3 точки и още същия ден е представила нов болничен лист, но от … Сандански. Как е станало това упражнение да прескочи до там, да я прегледат и да и напишат болничен лист в същия ден, граничи с фантастиката, но за съпругата на Яне Янев явно е възможно всичко. И това дава право засега да не бъде прекратен трудовият й договор.

            За сметка на това борецът срещу корупцията, Яне Янев, вие като линейка за „чистка в съда” и обясни неграмотността на жена си с … политически мотиви и пристрастност. Веднага се сетих, когато в далечни времена в началото на 90-те Владо Джаферов доведе този херой в Демократическата партия, но го изгониха с мотива, че момчето не е много добре с главата. Момчето обаче не се спря и стана земеделец, после смени няколко партии и все водеше титанични битки, но най-известна стана крамолата му с Волен Сидеров за хомосексуални забежки, дори се появи някакъв негов съмишленик, който го обвини в щения с предихание. Както всичко, разбира се, в родната политика е ден до пладне и Яне в една кампания обяви на всеослушание, че ще уволни Бойко Борисов и ще заеме гордо неговото място на премиер. Е, не стана, но пък е съветник вече на същия министър-председател и полага огромни усилия за борба с корупцията, като е нарочил сега съдебната система, заради умствените постижения на жена си.

            Та, на какво беше съветник и за какво беше Яне Янев?! По този начин няма да имаме нито съдебна система, защото се назначават подобни персони по роднинска и кой знае каква линия, нито пък ще се появи нещо от богатия ни арсенал под формата на „борба с корупцията”. Важно е, че Янето е на авансцената, но големият въпрос е кой и защо го тика все натам и не мога да се отърва от усещането, че го правят едни много специални служби.

 Христо Марков