Юлия Златкова със златен дубъл на купа PIBA в Боровец

Юлия Златкова от ски клуб „Юлен“ направи златен дубъл на стартовете за купа PIBA, които се проведоха на писта „Мартинови бараки 4“ в Боровец. Организатори са БФСки.

Младата надежда на българските ски Юлия Златкова спечели гигантския слалом вчера и слалома днес, като се справи отлично с трудното трасе. В състезанието, валидно за FIS и за купа „Надежди“, участваха 84 деца от Турция, Румъния, Бразилия, Босна и Херцеговина и България.
Днешният слалом постави на изпитание техническите умения на всички състезатели. Поради топлото време трасето беше трудно и изискваше висока концентрация, голяма част от децата не успяха да финишират.

При момичетата до 14 години най-добра беше Анна Москова от „Грийн роуд“, а при момчетата – Александър Кръшняк от „Мотен“. При момичетата до 16 години Юлия Златкова отново повтори отличното си каране от вчера и стана първа, а при момчетата в същата възрастова група триумфира Никола Семерджиев от „Пампорово“. Призьорите получиха наградите си от Георги Бобев, вицепрезидент на БФСки, Иван Каневчев, директор алпийски дисциплини в БФски и Ася Илиева от БФСки. .
Състезанията за деца в Боровец продължават утре на писта „Мартинови бараки 4“ със стартовете за купа „Петър Попангелов – старши“, а в понеделник ще карат в „Мемориал на шампионите“.
Георги Бобев: В България има талантливи деца
„Стартовете за купа PIBA вече имат сериозна традиция – коментира Георги Бобев, вицепрезидент на БФСки, след края на надпреварата. – Състезанието е международно, за деца на възраст между 12 и 16 години, с участие от няколко държави. Пистата е относително трудна за деца, особено за слалом. В основната си част е със сериозен наклон и изисква много добро владеене на ските и доста усилия. Времето също е по-меко от нормалното за този период на годината, а това оказва влияние. Но купа PIBA е едно традиционно добро и важно състезание и е хубаво да има повече детски стартове, още повече международни. Добре е нашите деца да си сверят часовника и да видят как се движат връстниците им от други държави. При големите нашите фаворити спечелиха, а при малките имаше повече разочарование, тъй като отпаднаха доста от добрите деца. Но това е нормално. В България винаги е имало талантливи и мотивирани деца. Необходимо е да има добри условия, да могат да тренират нормално. А да се осигурят на всички отбори добри условия за работа през целия сезон е трудно, особено при наличието на ограничена ски инфраструктура като цяло. Затова, когато пораснат, когато са необходими по-сложни трасета и повече тренировки, децата започват да изпитват трудности, разбира се, свързани и с финанси. Тогава се налага много от тях да избират дали да продължат със ските или с училището. И за съжаление във възрастова група 14-16 има много малко деца, които имат потенциал. Българска федерация по ски се стреми да има колкото се може повече момичета и момчета във всички възрастови групи, да участват в състезания. При малките има огромен интерес и посещаемост, и това ще се види на стартовете в Боровец утре и вдругиден – на купа „Петър Попангелов – старши“ и „Мемориал на шампионите“. Има много добре работещи клубове, но ски спортът е тежък спорт, изискващ сериозни усилия от състезателя, от екипа му, семейството, клуба и добро финансиране, за да се достигне добро международно ниво. Затова усилията трябва да са съвместни: както на федерацията, така и на ски клубовете, курортите, спонсорите, държавата. Условия и талантливи деца има, но са нужни съвместни усилия, за да изкараме състезатели на световно ниво“ – заяви Георги Бобев.