Ще спре ли незаконното движение на джипове в Рила?

Екоминистърът обвини кмета на Сапарева баня, че позволява на автомобилите да преминават

Незаконното движение на джипове в Рила отново предизвика напрежение. Екоминистърът Емил Димитров директно обвини кмета на Сапарева баня, че сам се разпорежда и позволява на автомобилите да превозват туристи напълно нелегално в посока Седемте рилски езера. По пътя към планината има бариера, но тя е на общински терен и затова от Националния парк не могат да упражняват контрол.
Джипове и офроуд върви с пълна газ и в други места на Рила и в планините в България. През зимата най-голямата мода на българските любители на адреналина пък са моторните шейни. Едно от трасетата им е към хижа „Чакър войвода“ над Боровец.
„Провел съм среща с органите на МВР и ДАИ относно нерегламентирания превоз на пътници. Тази бариера е поставена още през 2013-2014 г. от общината. Контролът трябва да го изпълняват държавните органи“, заяви в ефира на „Здравей, България“ кметът на Сапарева баня Калин Гелев.

„Хората, които упражняват този превоз, го извършват без съответните документи и разрешителни. Освен това, джиповете замърсяват въздуха и природата. До 10.00 ч. ще има охранител на бариерата. След това разпределям хора по границите на парка”, каза директор на Национален парк „Рила“ Красимир Андонов.