Ще се спаси ли от раздора в Самоков Националният фронт за спасение на България

100_4951

Още преди изборите между партийците в НФСБ в Самоков почнали разногласия. Последвали самономинации, изключване на членове и среднощни партийни обяснения в нетрезво състояние. Огорчени членове на НФСБ потърсиха медиите, за да споделят за случилото се.

 

За баталиите и неприятните партийни емоции разказаха пред сайта “Самоков инфо” самите членове на партията. Те застават в защита на Здравко Манчев – председател на партийната организация в Самоков на НФСБ. Той бил избран преди година, а мандатът му бил до 15 март тази година. От известно време обаче положението му е неизвестно, защото има проблеми с хора от партията.

“Имаме разногласия по партийни въпроси със секретаря на партията, Николай Христов, също и с координатора, Павлин Цветков, зарди техните безпринципни решения и действия” – уточниха Здравко Манчев и хората му. Разногласията са провокирани още на изборите през есента на 2015г., когато станала подмяна на предизборната листа, предложена от партийната организация към висшестоящите органи на НФСБ.

“Г-н Цветков и Николай Христов без наше знание подмениха листата, т.е. прередиха я. Отхвърлиха и кандидатурата ни за кмет. Според предложението на общинската партийна организация Здравко Манчев бе номиниран за кмет на община Самоков и за водач на листата от нашата партия. Г-н Христов се самономинира на първо място от трето и измести Манчев. В листата на партийната организация Христов бе номиниран на трето място. Анна Желева в прдложението на организацията бе на 10 място, а я сложиха на 11. Павлин Цветков под давлението на Христов, без да познава хората, ги размести в листата. Така се създаде разцепление в организацията, вследствие на това наш съмишленик се оттегли доброволно заради тях” – разказаха членове на НФСБ от Самоков.

“Христов и Цветков не приеха избирането ми за председател на партията. До момента, цяла година, г-н Цветков не издаде протокол, с който да се узакони ръководството, въпреки няколко напомняния за това. За сметка на това г-н Павлин Цветков от 10.04.2015г. до 31.07. 2015г. води като председател, официално в партийния вестник, г-н Христов” – споделя Здравко Манчев.

Съпартийците му са недоволни и от факта, че по време на изборите от 28.08.2105г. до 20.11.2015г. обявява за председател Манчев, но същевременно умишлено посочва грешен телефонен номер на Манчев, за да няма връзка със съмишленици и структури по време на преговорите за вота през миналата есен.

След изборите, от 4.12.2015г. до 22.01.2016г., сочи Манчев за председател с поправен телефонен номер.

“Водеше се една голяма пропаганда от Христов, за да се провали кампанията. Нашата партийна организация, през октомври месец, за да проведем изборите, взехме решение за освобождаване на г-н Христов от поста секретар – заради подмяната на листата и груби нарушения – злоупотреба с партийни правомощия, уронване престижа и авторитета на партията. Изключванато става с решение на партийната организация, в която членува. Всяко решение трябва да бъде потвърдено от Националния изпълнителен комитет. До момента ние нямаме становище за Христов, въпреки че имаме предложение за изключване, взето на редовно общо събрание, имаме протокол. Няма никакъв отговор – нито потвърждение, нито отхвърляне.

“Защо взехме решение да се освобиди Христов от секретар – според чл. 8 всеки член на партията има задължения да работи за осъществяване програмата на партията, нейните цели и задачи, като спазва Устава и решенията. Второ – да участва в дейността на партията и избирателните кампании, да има колегиално отношение към останалите членове и да допринася за укрепване на авторитета и престижа на партия НФСБ. От 28-ми март до края на изборите г-н Христов не участваше в консултациите ни и в разпределянето на застъпници по секциите, отказа да участва в предизборното събрание. И тогава, и към момента е забил нож в гърба ни и с г-н Цветков непрекъсното работят срещу интересите на организацията в Самоков. Затова ние взехме решение за изключването му. Христов петни нашата организация, срамуваме се от него. Нашата партийна организация е еднна и няма разцепление. Имали сме дабати, но никой не е наложил нищо. Аз съм от началото в партийната организация. Бях секретар на партията, но се получиха разногласия между нас и аз се отказах от длъжността. Бях приета като член на ръководството. Срамувам се от Христов и ме е страх от него, зощото по телефона ме е притеснявал в нетрезво състояние. Ние жевеем задружно и си помагаме с каквото можем. Не искаме да търпиме търтеи в нашата организация, те разбиват нашия живот. Чужденци – търтеи” – коментира Анна Желева.

Цвете Георгиева сподели: “Отскоро съм в партията, от една година, но моето мнение за Христов е отрицателно. Много рядко идва на събрания, един или два пъти е идвал, не взима участие” .

Работите са докарани до там, че сега НФСБ Самоков са без председател.

“Председател трябваше на втори април да избираме. На 2-ри април се проведе събрание. Всички членове на партията бяха поканени. Г-н Павлин Цветков – регионален координатор на НФСБ – София абласт, заместник-председателите на НИК Данчо Хаджиев и Борис Ячев. В коридора, в присъствието на Павлин Цветков, повикаха Манчев, Стоянов, Андонова и Венцислав Вуков. Произнесена ни бе тирада от г-н Цветков и ни поднесе решение – препис – извлечение от протокола от 1.04.2016. на решение на Национален политически съвет в състав Валери Симеонов, заместник – председатели: Валенитн Касабов, Данчо Хаджиев и Борис Ячев и секретаря на партията Мария Петрова. В документа пише, че има предложение за изключване от партията на членовете – Здравко Манчев, Венцислав Вуков, Здравко Петров и Анна Андонова поради действия, уронващи престижа на партията. Всъщност те ни обвиниха в грехове, защото сме взели решение за освобождаване на Христов” – разказаха членове на НФСБ Самоков. Те оспорили това решение и твърдят и днес, че е взето едностранно, по докладна само на Павлин Цветков.

“В разговор с Днчо Хаджиев и Ячов на втори април оспорихме това решение и ги убедихме, че не е проведено отчетно-изборно събрание и не е разгледан докада за нашата работа” – споделя Здравко Манчев.

 

Хората от партийната организация в Самоков твърдят, че Христов и Цветков разбиват организацията, а Цветков, който е от Правец, приемал нови членове от Самоков в партийната организация на Правец. Възмущението идва и от факта, че на  Здравко Манчев предложили да остане симпатизант на партията.

В крайна сметка събранието на втори април не се провело и е отложено за 16-ти този месец.

Тримата лидери на фронта за спасение на България Цвектов, Хаджиев и Ячов не допуснали четиримата изключени в залата за събранието.

“Във фоайето ни връчиха заповеди за изключването. Цветков изгони от събранието симпатизантите, разреши да останат само членовете на партията и започна да говори по адрес на Манчев и другите изключени” – допълват още членовете на НФСБ – Самоков.

Пострадалите от едностранните решения и техните съмишленици смятат да представят цялата истина пред шефовете на партията на национално ниво – Валери Симеонов, Касабов и Мария Петрова, да ги запознаят с отчетния доклад и ако на 16-ти април се проведе събрание, да се вземе най-после окончателно решение по казуса ръководство на НФСБ – Самоков.

“Никой не може да отрече, че всъщност от 20 члена станахме 32, израснахме силни и единни, т.е. –  нямат основания да ни изключват. Обвиняват ни, че има разкол, а няма такъв! Хората са единни и няма предложение и решение, което де е влазло в сила едностранно. Всички решения са гласувани от членовете и всичко е протоколирано” – казва Здравко Манчев.

Оказа се, че темата е дискутирана в Самоков и сме готови да публикуваме всички мнения по нея.

Десислава Стоянова