Ще има ли режим на водата в София?

72205092_2426535990755390_2535446527724224512_o

При най-малък дисбаланс във водоснабдяването на София подаването към Перник ще бъде спряно – заяви кметът на София Йорданка Фандъкова след проведената днес среща в Министерски съвет, на която стана ясно, че Перник ще получи вода от язовир „Белмекен“.

В тази връзка столичният кмет уверява, че това предложение ще бъде внесено за обсъждане в СОС единствено при 100% гаранции за водоснабдяването на София.

Тя уточнява, че към днешна дата водоснабдяването на София е осигурено напълно за години напред от съществуващите водни количества в яз. „Искър“ и яз. „Бели Искър“. За водоснабдяването на София годишно са необходими около 140 млн. кубика вода (12 млн. кубика на месец). В яз. „Искър“ са налични 465 млн. кубика вода, а в яз. „Бели Искър“ – 9 млн. кубика вода, обяснява още Фандъкова.

В позицията си тя заяви още, че е възложила на дружеството „Софийска вода“ да предостави пълен анализ на техническите параметри на магистралния водопровод, по който се обсъжда да бъдат доставяни допълнителните количества вода от водосбора на яз. „Белмекен“ до Перник.

На срещата в Министерски съвет Фандъкова е настояла още тази година да започне ремонт на стената на язовир „Бели искър“ и да се изгради ново трасе от яз. „Огняново“ до водопреносната система на София като резервен водоизточник за питейна вода за столицата в дългосрочен план с оглед на климатичните промени.
Новината за взимане на вода от Белмекен предимвика много коментари. Преобладаващо е мнението, че поради сушата предстои въвеждане на воден режим, включително и в София и Самоков. Зимата вече е към кра си, а сняг няма, което ще доведе до нови проблеми в други градове.

„Решението е разумно, на фона на останалите варианти – да се взима от Джерман – Скакавица или да се строи язовир Раянци. Ние сме ЗА. Възникват Само ей тия два – три въпроса:

1. Тия милиони, дето летят наляво-надясно, ще ги турнат ли на сметката на Лицето Ненов и на ВМРО или няма да ги турнат, или народецът пак ще плати?

2. Като ще осигуряват вода от Бели Искър, означава ли това, че промишлеността в Перник ще продължи да си взима безплатна вода от Студена?
Нещо ги били питали дали водата от Пчелина им вършела работа? Познайте от три пъти, че от Пчелина няма да им върши работа, защото няма да е безплатна и защото ТЕ Я ОТРОВИХА миналата година!

3. Ако ги задължат да взимат от Пчелина, както би трябвало, ще плати ли масрафа шайката, дето гепи тръбите и помпите, начело с пръв приятел на премиера и виден „политолог“ напоследък, или народецът ще плати и ТОВА? Имаме още много въпроси, ама тях – по-натам“ – коментират от най-активното екосдружение „Балканка“.