Ще глобяват ли от 1-ви април за повече от една неплатена сметка към ВиК?

Тези дни до жителите на Самоков плъзна слух, че който има повече от една сметка към ВиК, ще бъде глобяван. Санкциите тръгвали от 65лв. и стигали много нагоре. Въпросните 65лв. се водели наказателни точки.

Самоковка, която пожела анонимност ни разказа, че когато отишла да си плати сметката за вода, й казали, че дължи наказателни точки над 100лв. Тя дължала около 100лв. и за неплатена вода. Понеже се възмутила й казали да се обади до Арбитражния съд. Оттам я уведомили, че може да плати разсрочено и наказателната сума ще влезе в сила от първи април.

Потърсихме веднага официалната информация от инж. Венцислав Тодоров, шеф на ВиК – Самоков.

„Доколкото съм запознат, се подготвя споразумение, за да може да се помогне за събираемостта на стари задължения, а относно сумите може да ви запознае организатор „Инкасо“ Цвятко Кутрин“ – каза за инж. Венцислав Тодоров.

Цвятко Кутрин потвърди, че има изпратени писма до нередовни абонати. Имало около 800 – 900 абонати с повече от две бележки и са им пратени писма. “Целта е да има по-голяма събираемост. Общата стойност на несъбраната сума е голяма и варира, защото има подписани споразумителни протоколи от абонатите и плащат 40% от стойността, след това се договарят за 6 месеца разсрочено плащане. Това не е нова практика за страната. На абонати с повече суми се разрешава по-дълъг период за разсрочване” – каза Кутрин.

Той уточни още, че длъжниците са частни абонати, не са фирми. “Няма заведени дела срещу длъжниците. Обърнете се към юрисконсулта на ВиК – София област, ако искате да разберете подробности за фирми, длъжници, пари. Аз не мога да ви дам такава информация. Това са фирмени тайни. Ако се интересувате, задайте си въпросите на управителя инж. Никола Нитов” – каза за сайта “Самоков инфо” инж. Кутрин.