Шипочан благослови на Васильовден

 

Традицията на Васильовден бе спазена в село Шипочан и тази година.

Пръстенарки наричат за драве и берекет в първия ден на новата година, откакто съществува селото. Кметът Здравко Пенев е ревностен пазител и продължител на хубавата традиция и организира близо месец преди това празничното събитие – избира се пръстенарка, приготвят100_6675 се пръстените за ритуала, като преспиват в църквата и под трендафил. Оркестър „Самоков“ всяка година дава знак в центъра на Шипочан и с хората си кани всички да се събудят от Новогодишната нощ и да се съберат пред кметството.

„2017 година беше берекетна, само наводнението ни разтревожи много. Всеки, който беше боднал нещо, даде уражай. Наводнението обаче съсипа къщи, дворове, улицата и коритото на реката. Още от 2007г. имам проект за възстановяване на коритото, но движение по него няма. Надявам се да се насочат към нас европейски средства“ – сподели пред сайта „Самоков инфо“ кметът на Шипочан Здравко Пенев.

„За новата година пожелавам на всички здраве и берекет! Да е благополучна новата 2018 година!“ – пожела той.

Тази година пръстенарка беше Ивелина Каймаканова. Тя има братовчеди в Шипочан и се съгласила да води Васильовден. Ученичка е в ПГ „Константин Фотинов“, тази година е в 12-ти клас, в природоматематическа паралелка. Има немерение да кандидатства в Техническия университет.

„Селото е много хубаво, много спокойно, с много хубава природа“ – сподели впечатленията си пред „Самоков инфо“ пръстенарката за 2018г. и призна, че много обича да се разхожда в гората и да е сред природата. Ивето беше облечена като за празник, в традиционна самоковска носия, която има от ансамбъл „Самоков“. Каймаканова е танцьорка от седем години, сега играе народни танци под ръководството на Борислав Искров. Баща й, Красимир Каймаканов, също е танцьор, възпитаник на Войн Войнов.

„На село Шипочан пожелавам здраве, много благополучие и късмет“ – каза още Ивелина.

„Това е стар обичай. Майка ми е самоковка и ми разказа, че и в Самоков някога имало пръстенарство на Васильовден. Попът носил пръстените и той н100_6673аричал. Иска ми се на този ден в Шипочан да дойдат много хора, защото е много приятно и весело, хубаво е да се започне новата година така“ – сподели Борислав Гарчев, който за поредна година водеше хорото на Васильовден в Шипочан.

„Пожелавам на всички здраве, на селото – здраве, на мен и на близките ми – здраве“ – заяви с усмивка Борислав Гарчев.

„Много е хубава тази традция, браво на кмета на Шипочан“ – сподели Борислав Искров – ръководител на танцов ансамбъл „Самоков“. „За новата година пожелавам на всички здраве, щастие и само хубави моменти“ – каза Борислав Искров минути, преди да поведе хорото пред кметството на селото.

„Ансамбъл „Самоков“ има седем участия и седем първи места през миналата година“ – казват танцьорите. Вече е готова програмата им и за новата година. Най-скорошното участие е за 20-ти януари в читалището на Самоков. Ансамбълът организира благотворителен концерт, чиито средства ще отидат при болно дете от Самоков.

Надеждите на всички, които празнуваха заедно в Шипочан са пожеланията на пръстенарката Ивелина Каймаканова да се сбъднат – да са здрави, да имат приятни пътувания в чужбина, да им се родят рожби, да си купят къщи и да бъдат щастливи и усмихнати през настъпващата 2018 година.

Десислава Стоянова