Шефът на Столична РЗИ: Има вероятност да се удължи грипната ваканция

knigi03

Заболеваемостта от грип значително се е увеличила през изминалата седмица и има вероятност да се удължи грипната вакация за училищата – каза директорът на столична РЗИ д-р Данчо Пенчев пред журналисти. Миналата седмица заболеваемостта не беше висока, но здравният министър Кирил Ананиев обяви национална грипна ваканция.

„За момента заболеваемостта в София значително се е повишила. Все още чакаме последните резултати, така че има вероятност, не мога да го твърдя сигурност, да се удължи грипната ваканция на територията на София“, каза д-р Пенчев. За момента не стои въпросът за затваряне на детските градини . Наличието на строг сутрешен филтър, както и лична отговорност на родителите за мен е достатъчен  фактор, който да ограничи заболеваемостта в детските градини, коментира директорът на Столична РЗИ. Според него превенцията винаги предхожда лечението. Мерките за коронавируса са по-строги и сериозни от тези за грипа, защото за COVID-19 познаваме начина на инфекцията, но за момента няма лечение, докато за грипа имаме готово ноухау, коментира д-р Пенчев.

Справката на РЗИ за изминалата седмица посочва, че има 190 дихателни инфекции, 155 случая на варицела, 29 на скарлатина, 1 на морбили, 2 на коклюш и 3 на туберкулоза. През по-предишната седмица хората с дихателни инфекции са били 210.

Източник: Столица.bg