Шефът на ДАНС: Притеснява ме, че Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация в срок от 3 години

Причината за уволнението ми са шпионските скандали и олигарсите, които не бяха пипани

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев с първи коментар, след като стана ясно, че служебният премиер Стефан Янев ще предложи той да бъде освободен. Той е категоричен, че премахването му като председател на Агенцията е „неразривно свързано с разкритите руски шпиони в България”.

Георгиев намекна, че няма как служебният министър на външните работи да даде доказателства за „подслушвания“ на политици: „Притесняваме, че силовият вицепремиер Бойко Рашков няма право на класифицирана информация в срок за три години, от които са минали две. Тази забрана не е обжалвана, а ние работим с класифицирана информация и с колегите от ЕС“. Георгиев категорично опроверга твърденията, че спецслужбата е подслушвала политици.

„В резултат на работата, която сме свършили, имаме много награди. Работата, която сме свършили не се оценява. Тук в случая няма значение. Аз не съм уронвал престижа на службата. Откъде накъде съм действал политически, след като съм работил с 5 правителства?“, попита шефът на ДАНС.

„Бях поканен на среща, на която ми беше казано, че не съм искал да работя със служебния кабинет. Няма нищо такова. Шпионският скандал и олигарсите не бяха пипани от години. ДАНС миналата година беше приета в Шенген за ДАНС, благодарение на свършената работа.

Предложението за отстраняването на Георгиев обаче трябва да бъде прието от президента Румен Радев. „Не е толкова трудно да дефинираме основите на тези мотиви. В поведението си този председател създаде прецедент, с което накърни престижа на службата, и създаде основание да се смята, че действията му са политически ориентирани”, обясни мотивите си Янев по-рано през деня.

Мястото на Георгиев ще бъде заето от Пламен Тончев, който е дългогодишен служител на Агенцията и директор на регионална структура на ДАНС. Георгиев заяви, че ДАНС не е подслушвала политици и докладът за това бил на бюрото на премиера Стефан Янев.

Източник: Фактор бг