Шедьовър на Захарий Зограф откри свещеник

 

Член на настоятелството и свещеник намерили творбата в една от нишите на храма по сведения от кондики

 

ПО СВЕДЕНИЕ ОТ СТАРИННИ КОНДИКИ В ЛЕДЕНИК ОТКРИХА АВТОПОРТРЕТ НА ЗАХАРИЙ ЗОГРАФ, РАЗКАЗА КМЕТЪТ АНТОН КРЪСТЕВ.

За находката е уведомен и шефа на Регионалния исторически музей Иван Църов, който ще изпрати в храма експерти за анализ. Шедьовърът е открит случайно преди месец, след като членът на църковното настоятелство Тошко Морчев и свещеникът на местния храм „Свети Георги Победоносец“ отец Илия срещат името на Зографа в църковни книги на почти два века. Те се съхранявали в Митрополията и данните от тях им били необходими за направата на брошура във връзка с годишнината на храма.

avtop 2„Като виждат името на Захарий Зограф, се зачитат по-внимателно и направо ахват. В сведенията от църковната книга се казва, че вляво от входа прочутият майстор е нарисувал собствения си портрет. Отишли на място и по описанието наистина го открили в една от нишите.

„Аз самият съм археолог и знам каква е стойността на откритието. Това е петият негов автопортрет, но този при нас се различава доста от останалите. Знае се, че Захарий Зограф е стенописвал нашата църква по същото време, когато и Преображенския манастир. Даже творбите му на двете места са почти еднакви“, обяснява кметът на Ледник Антон Кръстев. В същата църковна книга се казва и че прочутият Зограф е оставил на храма в селото и над 30 свои икони, но в момента там няма нито една и вероятно са изкрадени.

АВТОПОРТРЕТЪТ НА ЗАХАРИЙ ЗОГРАФ Е ЦЕНЕН И С ТОВА, ЧЕ Е ПОСЛЕДНИЯТ МУ Е РИСУВАН МАЛКО ПРЕДИ ДА УМРЕ ОТ ТИФ ПРЕЗ 1853 ГОДИНА. Картината е правена върху стената на църквата и е висока около 40 см. За краткия си живот Захарий създава впечатляващо творчество, включващо огромни стенописни ансамбли в най-славните български манастири – Бачковски, Рилски, Троянски и Преображенски, а също и във Великата лавра в Света гора. Заради четирите си досега познати автопортрета е смятан и за родоначалник и нагледен пример за егоцентризъм в родното изобразително изкуство. Захарий Зохраф е и най-ярък представител на странната за един християнин практика – себеизобразяване в храма, а творбата му в Леденик е красноречив пример за това. На нея майсторът се е представил в цял ръст, за разлика от останалите. И в двете си ръце държи четки и бои.

ХРАМЪТ В ЛЕДЕНИК „СВЕТИ ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ“ ПО ДАННИ ОТ СЪЩИТЕ ЦЪРКОВНИ КНИГИ Е ПРАВЕН ПРЕЗ 1842 ГОДИНА. Археологът, кмет, Антон Кръстев обаче смята, че църквата е доста по-стара, тъй като в двора й има гробове от 17 век.

Стилян НАЙДЕНОВ

сн. Светослав Стефанов, в. „Борба“