„Циркусът на Седемте езера не може да понесе без загуби присъствието на 3 до 4 хиляди човека дневно“

69101302_10157425360847612_97005298123800576_n

Магистралата към Рилските езера

Обичта може да убива не по-трудно от омразата. Никой не отива на Седемте рилски езера заради омраза към природата, към Рила или езерата. Само, че точно тази обич ще ги промени и в крайна сметка – убие. Всички, поне от 11 години, сме свидетели на това убийство.  Даже да не изхвърляме боклуци, да не ползваме лифтта или джипки, да не се мием в езерата, даже да не вършим естествените си нужди докато не излезем от циркуса не е достатъчно. Ние ходим и всяка човешка стъпка разпрашава плитките почви и ги смъква в езерата. Не трябва да си затваряме очите как нашата обич към Рила и природата ги убива малко по малко. Това не е призив да не стъпваме в циркуса, а призив да се признае, че там има сериозен проблем и да принудим МОСВ и Дирекцията на парка да предприемат адекватните стъпки за неговото решаване.

Със сигурност има поне сто експерти или учени, които могат да предложат поне по една подходяща мярка. Прекомерното антропогенно натоварване в чувствителни екосистеми и ландшафти не е уникална българска болест и на много места по света има подобни проблеми и са тествани множество решения. Трябва просто да признаем,че Седемте рилски езера се унищожават в момента и да започнем да действаме. От нас зависи – от всички, които обичаме природата и Рила. Защото тези, които не я обичат няма да предприемат нищо – споделя Тома Белев.

„Такава беше картинката и миналата година… а иначе строежът на лифта е бил обоснован с опазване на околната среда и ограничаване на джиповете…“ – коментират планинари.

„Като говорим за Рила, на някой дадоха ли му касова бележка, след като влезе в паркинг зоната?!  Става дума за над 50 коли?!? Само за 10 мин. А това са чисти 250″ – споделят във фб туристи. „Планината не е за коли. Оставяш колата и се качваш на лифта. Път не трябва да има, ако искаме да има какво бъдещите деца да посетят“, „Тая простотия е време на спре, наистина е супер смешно да не могат да се спрат 10 джипа и чичките, кадето ги карат, без проблеми да се движат из горски пътеки, та там официално няма път, има много замесени в това деяние“, „Гледах за Исландия как са си решили проблема на места. Обособени пътеки от дърва и се ходи само по тях, излезеш ли – глоба. Тоя път трябва да се ползва само от служебни автомобили на парка“. Сред коментирите има и доста остри, както и за организиране на протест в подкрепа опазването на природата и намаляване на мосовки в Рила.