Художници и приятели на изкуството поздравиха Радослав Генев за изложбата му

На 20 септември вечерта в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев” бе открита изложба на Радослав Генев. Художници от всички поколения уважиха Ради и го поздравиха за успеха му. Изложбата е седма за Генев, в която се представя с IMG_3079картини от Самоков и Франция. СредIMG_3090 публиката на откриването бяха проф. Аксиния Джурова, художникът Христофор Пейчев и съпругата му, Здравка, художничката Елена Белстойнева, галеристът Иво Масларски, Руска и Маргарит Дамянови, режисьорът Весела Колешанова, художникът Танер Мерт и много други.

Изложбата бе открита от режисьора Любомир Малинов. „Ради прави всичко с усмивка и вдъхновение. Изложбата е вълнуваща и предизвикателна. Вижте тази изложба, за да се напълнят очите ви с красота, а

 

душите ви с радост“ –  бяха част от думите на Любомир Малинов.IMG_3094IMG_3091

Поздравителен адрес за Ради имаше от кмета Вл. Георгиев, изчетен от заместник-кмета Люба Кленова. Общинският съветник Светлана Атанасова поздрави Радослав Генев.

„Поздравявам Ви по повод откриването на Вашата седма самостоятелна изложба. Радващо е, че млад и талантлив художник като Вас живее и твори в Самоков – родния град и мястото за вдъхновение на десетки зографи и художници. Пожелавам Ви здраве, лични и творчески успехи! ВярвамIMG_3099, че ще съхраните традициите във Вашия род на художници и общественици! Уверена съм, че и Вие ще успеете да създадете своя собствена, общественозначима история – на художник и личност, обичаща Самоков!“ – се казва в поздравителния адрес на Светлана Атанасова.

Сред картините му са пейзажи от Самоков, Париж, Оксер, Лаго, Ридо, Искъра, натюрморти и картини, напомнящи щрихите на импресионистите.

„Като гледам картините на Ради, ми идва да запея самоковските песни, много е хубава изложбата, картините от Франция също са прекрасни. Вълнуваща изложба на един млад талант, да му пожелаем нови успехи“ – сподели пред сайта „Самоков инфо“ Руска Дамянова.

„И други изложби на Ради съм виждала, мисля, че израства като творец. Дано остане в Самоков и в България. Тук е много трудно за младите хора, за всички, но за талантливите е доста трудно да се развиват в родния им град. Уникална изложба, дори за наградата „Захари Зограф“ не е имало толкова много хора, при това наиситина доказали се в областта на изкуството. Всички художници от Самоков тази вечер са тук, с Ради“ – сподели Марина Ангелова.

Както е известно, Радослав Генев е син на Гено Генев, който дълги години ръководеше дейността на Графичната база в Самоков; внук е на Слави Генев. Радослав Генев работи като уредник на Галерията в Самоков.

Изложбата е в Галерията до 20 октомври.IMG_3097

Десислава Стоянова