Христо Ненов ще играе в Мелник „Дерето на елхите“

„Дерето на елхите“ ще бъде представено в Мелник. Артистът Христо Ненов е получил покана за участие в „Мелнишки вечери на поезията“.

Сред автентична възрожденска атмосфера, стари къщи, руйно вино и спиращи дъха гледки ще се проведат множество културни събития. Христо Ненов ще представи моноспектакъла този петък в един от най-известните обекти на Мелник – Кордопуловата къща. Тя е най-голямата възрожденска къща на Балканите и е строена през 1754 година от заможен гръцки род, който се занимавал с производство на вино. Къщата е на четири етажа и в нея са експонирани различни произведения на изкуството – венециански стъкла, ръчно изработени килими и дърворезби, има лятна и зимна градина и огромна винарска изба.

Самоковските почитатели на театралното изкуство имаха възможност да видят „Дерето на елхите“ и моноспектакъла на Христо Ненов в края на миналата година. Представлението бе в Младежкия дом и привлече интереса на многобройна публика. Тя бе развълнуана от терзанието на Калин и човешката му драма. Автор на „Дерето на елхите“ е Екатерина Томова , разказът е част от сборника „Забравените от небето“. За спектакъла са ползвани и други разкази от него.

„Забравени от небето“ е една от книгите с документални разкази, за които се говори, че Николай Хайтов е протягал ръце на плагиат, както към книгите на Яна Язова. Книгата обаче стига до читателите си през 1982г. с името на авторката си, Томова, и е една от предпочитаните от хората с вкус към добрата и стойностна литература.

„Мислех си, че в края на спектаклите е добре да сложим кутия и да предложим на всеки от публиката да пусне листче с мнение – „виновен“ или „невинен“. Исках да видя колко души ще го осъдят. Спорихме с Христо за финала, аз предлагах да е друг – в края главният герой да умре – т.е. да изпроси милост от небето. Но в крайна сметка решихме да остане този финал, който видяхте. Това е един шекспиров образ, нищо, че е родопски селянин. Героят минава през една Голгота, която не всеки може да издържи. Оставяме на зрителя да реши – има ли оправдание за постъпката му. Героят през цялото време търси оправдание. Иска ни се всеки да прочете тази книга“ – сподели пред „Самоков инфо“  след премиерата в края на миналата година режисьорът Любомир Малинов.