Христо Мутафчиев: Министърът на културата трябва да е честен и възпитан

В последните дни често и от различни места ме питат какъв трябва да е следващият министър на културата. Сигурен съм, че повечето от вас имат предложения или предположения.

Аз мисля, че бъдещият министър на културата трябва да е честен и добре възпитан човек. Трябва да е балансьор. Задължително трябва да провежда често срещи и да общува със съсловните и браншови организации – със всички тях, независимо от различията им по вид, род, принадлежност, идеология, мисия, цели, визия и резултати т.н.

Мисля, че министърът трябва да има поне малък административен опит и да има желание да се запознае с материята във всеки един бранш, да проявява истинско любопитство към онова, което правят творците – представители на различните изкуства.

Да има идея за бъдещето! Да има интуиция за добри съветници. Да не хленчи, че няма пари, а да изисква от Министерския съвет, от Народното събрание, от представителите на различните политически партии, да търси подкрепата на цялото общество за увеличаване на бюджета.

Това, че няма пари, го знаем (така е от 30 години). Според мен добрия министър трябва да го е грижа. Културата на всеки един зависи от възпитанието, което сме получили и от родителите и от учителите, а и от средата, която ни заобикаля.

Напоследък средата е силно враждебна.  И това няма как да не се отрази върху хората на изкуствата. Хубавото предстои. Още малко търпение!