Христофор Пейчев покани на юбилейна изложба

Снощи председателят на СБХ Любен Генов откри юбилейна изложба на художника Христофор Пейчев, който на 24-ти март тази година навърши 85 години. Много приятели на Фори и на изкуството уважиха събитието. Изложбата бе организирана от Музея в Самоков.

„Скъпи приятели на изкуството на Христофор Пейчев, радвам съм, че съм сред вас на това изключително събитие. През последните години сме свидетели на интересни процеси в изобразителното изкуство. Христофор Пейчев си остава един искрен творец, зап20180621_183532азил любовта и възхитата от творческото създаване. Творбите му носят мекота и чувствителност, имат силно графично въздействие. Често Пейчев влиза в ролята на експериментатор. Христофор Пейчев има голямо значение за българската класическа култура“ – бяха част от думите на Любен Генов.

Директорът на Музея в Самоков Веселин Хаджиангелов припомни, че Пейчев е един от най-големите дарители на Музея и сподели, че ще бъдат откупени две нIMG_2593егови картини от настоящата експозиция.

В изложбената зала на Галерията „Проф. Васил Захариев“ са експонирани над 70 творби на Христофор Пейчев.

Уникалното чувство за хумор, което не напуска художника въпреки многото житейски трудности, се прояви отново и в думите, с които Фори снощи се обърна към приятелите си, дошли да го уважат на изложбата. „Благодаря ви от сърце, че дойдохте, мислех, че няма да има много хора заради световното по футбол“ – каза Пейчев.

До Христофор Пейчев незменно от над 50 години е съпругата му, Здравка. Сред близките му снощи бе и правнукът му, Пепи Димитров.

Сайтът „Самоков инфо“ ще публикува и интервю с Христофор Пейчев.IMG_2564

Десислава Стоянова