Хоро, вместо валсова стъпка с оркестър “Самоков”

Оркестър “Самоков” се изяви във Виена

 

Музикантите на Иван Велчев от оркестър “Самоков” се изявиха във Виена. Гостуването им Града на музиката стана възможно благодарение на главен асистент д-р Евгения Грънчарова – етнохореолог в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките и колежката й доц Веселка Тончева. Д-р Евгения Грънчарова работи целенасочено за съхранението и популяризирането на българския фолклор и традиции.

“Благодаря от мое име и от името на оркестър “Самоков” на г-жа Грънчарова и на организаторите. За пръв път участвам във фестивал от междунарадно ниво с подобна перфектна организация. Всичко беше на професионално ниво, страхтно отношение проявиха и австрийците, но и българите, ангажирани с организацията на фестивала. Още със самото пристигане, ни поеха и си предоставиха телефонните номера, при необходимост да имаме връзка с тях. Невероятни професионалисти, създадохме приятелства с тях” – сподели Симеон Велчев, който свири на кларинет в оркестър “Самоков”.

Фолклорният фестивалът във Столицата с валсова стъпка бе тридневен. На него бяха представени авторски спектакли с фолклорни мотиви както и фолклорни групи от България и чужбина. Виена се превърна в място за дефиле на автентични народни танци и прелестни носии. На финала всички участници и гости бяха поканени на голямо хоро в центъра на Виена – на Karlsplatz. Фестивалът бе организиран от фолклорна група „Пендари Виена“ с участието на Българската културно-просветна организация„Кирил и Методи“, и съдействието на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ и Културния отдел на община Виена, под   патронажа на Н. Пр. Елена Шекерлетова, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Австрия.

«Тази година бе третото издание на фестивала. Хореографката на «Пендари» е българка, танцуват невероятно. Първия ден свирихме на партито за всички участници от много държави, втория ден на сцената на Театрална зала BKIHaus Wittgenstein“ , в третия фестивален ден свирихме над час само български хора на Площад «Карлсплац». И театралната зала, и площадът бяха пълни. Много българи, живеещи в Австрия дойдоха за фестивалните дни и срещите ни с тях бяха много вълнуващи» – сподели още Симено Велчев.

Оркестър «Самоков» е гостувал и в Братислава и е открил литературния сезон на «Литературна читалня», под патронажа на кмета на Старое место в Братислава.

Симеон Велчев е в оркестъра от доста време. Той е наследствен музикант, син на ръководителя на «Самоков» Иван Велчев. Иван е създал оркестър «Самоков» преди цели 35 години заедно със сърцатия певец от Алино Георги Биков.

«Музиката за мен е …всичко» – казва Мони. Най-важният урок, който получил от своя баща и пръв учител е да свири от сърце. Баща му го запалил по кларинета. Той е основният му музикален инструмент, но владее още акордеон и пиано. Симеон Велчев е професионален музикант, завършил е «Педагогика на обучението по музика» в Благоевградския университет. Свири от пети клас.

«Благодарен съм на всички свои учители» – допълниIMG_20160612_155427IMG_20160611_211102_1 (1) Симеон. «Много научих, не само за музиката, от моя класен в ОУ «Митрополит Авксентий Велешки», г-н Георги Георгиев, вечна му памет! Съпругата му, г-жа Даниела Георгиева, ме подготви по солфеж за кандидатстването във ВУЗ. Благодарен съм и за уроците, които продължих шест години при Иван Ангелов – Шефа, така го знаят всички, които са свирили във Военния духов оркестър в Самоков, той също почина и аз бях последният му ученик» – казва още младият талант от оркестър «Самоков», Симеон Велчев.

Както е известно, оркестър «Самоков» е един от най-добрите в България. В него кларинетист е и ръководителят Иван Велчев, Георги Казаков – Казачето – любимецът на много самоковци, е на синтезатора, акордеона и певец, солист – певец е най-известният алинец – Георги Биков, Илия Илков е на тъпана и сърцето му не трае, щом засвири някой колега. Оркестър «Самоков» явно още дълго ще показва що значи автентичен фолклор. И на сцените в България, и на площадите в чужбина.

Десислава Стоянова